Tovább nőtt a tartósan üres háziorvosi praxisok száma a régióban

2019. június 1. 20:07 2019. jún. 1. 20:07

A vonatkozó adatok szerint Somogyban és Tolnában tovább nőtt áprilisban a tartósan üres háziorvosi körzetek száma. Baranyában stagnál a helyzet.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) május elsejével lezárt adatai szerint ismét tovább nőtt tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek (felnőtt, gyermek, illetve vegyes praxisok) száma a dél-dunántúli régióban.

Tartósan üres háziorvosi körzetnek azt nevezik, ahol legalább fél éve nincs helyben háziorvos. Betegellátás ott is folyik, általában a szomszédos körzetek háziorvosai ugranak be saját praxisuk mellett ügyelni. Ez azonban azt eredeményezi, hogy több körzetben is rövidül a betegekre fordítható idő.

A dél-dunántúli régió három megyéjéből Baranyában februárban még 9, Somogyban 18, míg Tolnában 21 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet volt megtalálható (tavaly novemberben még úgy állt a helyzet, hogy Baranyában 8, Somogyban 18, Tolnában szintén 18 üres körzet volt).

A márciusi összesítés szerint Baranyában 10, Somogyban 18, míg Tolnában 21 tartósan üres körzet volt feljegyezve.

A mostani adatsor viszont már arról árulkodik, hogy továbbra sem lett jobb a háziorvosi praxisok helyzete.

Baranyában ugyan maradt továbbra is a 10 tartósan üres praxis (köztük kettő olyan, ahol 2004 októbere óta nincs helyben orvos), de Somogyban 18-ról 19-re, míg Tolnában 21-ről 22-re nőtt a tartósan betöltetlen praxisok száma.

Forrás: Pécsi STOP