Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál harcolunk az igazunkért

2019. június 3. 14:01 2019. jún. 3. 14:01

Eljárást indított lapunk kezdeményezésére az Egyenlő Bánásmód Hatóság a pécsi önkormányzattal szemben, a Pécsi STOP-ot a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli. Azért fordultunk a TASZ-szal a hatósághoz, mert a városvezetés sportot űz abból, hogy a szabad sajtót nem hívja meg a kényes sajtótájékoztatókra és eseményekre. Ezzel lehet együtt élni, de beletörődni nem.

A Társaság A Szabadságjogokért honlapján ma jelent meg a hír, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) eljárást indított a pécsi önkormányzattal szemben.

Az EBH hírportálunk kezdeményezésére indította az eljárást, amelyben a TASZ képviseli lapunkat.

A Pécsi STOP olvasóiként számos alkalommal találkozhattatok már olyan cikkeinkkel, amelyek arról szóltak: a pécsi önkormányzat, a városvezetés egy-egy tagja sajtótájékoztatót vagy valamilyen eseményt tartott, amelyen természetesen ott lehetett a helyi jobboldali sajtó teljes vertikuma, ám lapunkat például nem értesítették róla. Ez rendszerint olyan témák esetében fordult elő, amellyel kapcsolatban feltehetően kényes, esetleg kínos kérdéseket tudtunk volna feltenni. Ha ott vagyunk.

A jelenség nem új keletű, jó ideje élünk együtt vele. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezt el is fogadtuk, vagy beletörődtünk volna. Nem magunkért, vagy valamilyen rosszul értelmezett önérzet miatt. Egészen egyszerűen az a meggyőződésünk, hogy ha a szabad sajtó nem küzd a sajtószabadságért, akkor más nem fog.

Mostanra bevett gyakorlat lett úgy az ország, mint a fideszes irányítású városok vezetésénél a kényes emberektől-témáktól távol tartani a velük nem feltétlenül egyetértő sajtóorgánumokat, divat lett megválogatni, hogy ki tehet fel kérdéseket egy ügyben és ki nem. Pedig ahogyan a propagandagépezet olvasóit, úgy titeket is megillet a demokráciákban alapvető jog, hogy az általatok választott lap saját kérdéseire feltett válaszokat, esetleg egy másfajta megközelítést olvashassátok az adott témában.

Márpedig Pécsett az elmúlt időszakban számos alkalom volt, amikor erre nem kaptatok lehetőséget. Ezért fordultunk az EBH-hoz a TASZ-szal közösen, akiket köszönet illet a jogi képviseletért, hiszen attól, hogy valami divat lett, még nem természetes.

Forrás: Barabás Béla