Vincze: "Jászai-díjas koldusként járom a vidéket támogatásért"

2019. június 5. 13:26 2019. jún. 5. 13:26

Évadot sem tud hirdetni a Harmadik Színház, amíg ki nem derülnek a taó-pénzek helyetti pályázatok - derült ki az uránvárosi teátrumban tartott évadzárón. Vincze János "Jászai-díjas koldusként" keresi fel a baranyai vállalatokat, hogy valaki segítsen. A pécsi önkormányzat még mindig adós 5 millióval a színháznak.

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Pécsi Harmadik Színház vezetősége szerda délelőtt az uránvárosi teátrumban.

Simon István a szervezés részéről elöljáróban annyit mondott, felemás volt a most záruló évaduk, voltak teltházas előadásaik (március óta mintegy 70 százalékuk így ment), de van más is.

Vincze János ügyvezető igazgató, rendező előzör a pozitívumokat sorolta fel: sikeres volt az előző évaduk, egy híján minden vállalásukat teljesíteni tudták (a sepsiszentgyörgyi Chioggiai csetepaté helyett végül Az utolsó tűzijáték című darabot szervezték le), a Szabadszínház sorozat (amelyet Kiss Mónika szervezett) is nagy sikerrel futott, többször nem tudtak mindenkinek jegyet adni az ebbe a sorozatba tartozó előadásokra. Hozzátette, ebből a sorozatból végül fájó, de kimaradt Pintér Béláék vendégjátéka rajtuk kívülálló okok miatt.

Vincze János kiemelte, rengeteg kiváló színész fordult meg náluk az előző évadban Adorjáni Bálinttól kezdve Udvaros Dorottyáig (a felsorolás hosszabb volt természetesen, mi rövidítettünk - a szerk.), az előadások kiváló színvonalúak voltak, sokszor eredményeztek katarzist a nézőknek. Az igazgató szerint egyre inkább vágynak a katartikus pillanatokra az emberek, ilyen pillanatokat az abszurd darabok tudnak jól nyújtani. Hozzátette: az abszurd Magyarországon valahogy mindig realitássá válik.

A rendező felsorolta, 183 előadás volt az előző évadban, ebből 119 volt Pécsen, a többit tájelőadásként játszották vidéken. Ebből a számból 151 saját előadás volt, 92 stúdióelőadásként futott, az évadban több mint 30 ezer néző fordult meg náluk, nagyon jók a visszajelzések tőlük is - magyarázta.

Hozzátette, mivel sok előadás stúdiószínházként fut 60-80 ember előtt, emiatt sem tudnak üzleti színházként működni, de a társasági adóból érkező forrás, mint lehetőség tavaly novemberi megszüntetése alapvetően rossz helyzetbe sodorta a színházat. Azt is elmondta, hogy a NAV listája alapján a baranyai 25 legerősebb vállalatnak küldtek ki a napokban támogatást kérő leveleket, mivel ugyan kiemelt színháznak számítanak, ennek dacára sem a várostól nem kapnak pénzt (az önkormányzat és a színház közt fennálló szerződés értelmében utóbbi ingyen használhatja az épületet), sem pedig a Moravetz Produkció Bt-től (utóbbi a befolyó taó-pénzekből adott át szerződés szerint a Harmadik Színháznak forrásösszegeket).

Jászai Mari-díjas koldusként járom a környéket támogatásért

- sommázta a színház helyzetét Vincze János.

A rendező elmondta, a tavalyi jegybevétel alapján idén 34 millió forintot kaptak volna a taó-ból (a színház idei állami támogatása 37,6 millió forint), de mivel a taózási lehetőséget tavaly megszüntették, ezért most a helyette kitalált 22-féle pályázati lehetőség közül minél többre adják be a pályázatokat. Kitért arra is, hogy a pécsi önkormányzat még mindig tartozik 5 millió forinttal a színháznak, a tartozás 2017 óta állt fenn. Vincze János szerint a taó megszűnése után ez most még jól is jön a színháznak, mert lehet mivel számolni. Hozzátette, a taózás megszüntetése miatt maradt el Pintér Béláék vendégjátéka is, mert azt a társulatot is rosszul érintette a kormányzati lépés. Arra is kitért, hogy az államtól, mint kiemelt státuszú intézmény a taó-pénzt helyettesítendő 14 millió forintot kaptak erre az évre - csak hát nem ennyivel, hanem 34 millióval számoltak.

Újságírói kérdésekre válaszul kiderült, egyelőre még nem tudják meghirdetni a jövő évadukat, mert a pályázatok eredményei általában nyáron derülnek ki, addig pedig minden bizonytalan. Az is elhangzott, hogy a Szabadszínház sorozatot nem tudják folytatni, mert azt a taó-támogatásból és a jegybevételből fedezték tavaly.

A Pécsi Harmadik Színház jövőre lesz 25 éves.