Hűtlen kezelés miatt elítélték az alsószentmártoni polgármestert és az alpolgármestert

2019. június 6. 12:49 2019. jún. 6. 12:49

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek mondta ki a Siklósi Járásbíróság Budai Lászlót, Alsószentmárton polgármesterét, míg P. László másodrendű vádlottra, a település alpolgármesterére hűtlen kezelés miatt pénzbüntetést szabtak ki nem jogerősen.

A Pécsi Törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlott férfit, Budai Lászlót 2014. október 12-én választották meg egy baranyai kistelepülés polgármesterévé, míg a másodrendű vádlottat, P. Lászlót alpolgármesterré.

Megválasztása után a polgármester úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. Az elsőrendű vádlott utasítására a másodrendű vádlott kötött megbízási szerződést a polgármester feleségével az önkormányzat épületének takarítására, aki a takarítást napi két munkaórában végezte el, ennek ellenére teljes munkaidős fizetést, nettó 130 000 forintot kapott.

2014-2016 között az önkormányzat, a megbízási szerződések alapján 2 495 526 forintot fizetett ki az elsőrendű vádlott feleségének, mely a jelzett időszak alatt, havonta 116 071 forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

A Siklósi Járásbíróság 2019. június 4-én kihirdetett ítéletével a polgármestert felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, az alpolgármestert másodrendű vádlottat hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért az elsőrendű vádlottat 8 hónap börtönre, a másodrendű vádlottat 200 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőrendű vádlott szabadságvesztés büntetésének végrehajtását 1 évre felfüggesztette.

A bíróság az elsőrendű és másodrendű vádlottakkal szemben fejenként 1 247 763 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el és kötelezte őket az eljárás során felmerült 33 655 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság ítélete nem jogerős, mert az ügyész a fellebbezés bejelentésére mindkét vádlott vonatkozásában három nap határidőt tartott fenn. Az elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be felmentés érdekében, bűncselekmény hiányában, míg a másodrendű vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.

Forrás: pecsistop.hu/Pécsi Törvényszék