Feltételes közbeszerzést írtak ki az Árpád gimi felújítására

2019. június 7. 15:51 2019. jún. 7. 15:51

A pécsi önkormányzat és a pécsi tankerület feltételes közbeszerzést ír ki a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására. Pénz van a munkálatokra, de az kevesebb, mint amennyire saccolták a beruházást.

A Közbeszerzési Értesítőben jelent meg pénteken az a hirdetmény, mely a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítéséről és felújításáról szól.

"Az iskoláról több éve tudott, hogy beázik, azonban eddig nem álltak neki a felújításnak. 2017-ben ugyan kiírtak egy közbeszerzést, ám ott magasabb árajánlatok érkeztek a rendelkezésre álló összegnél, ezért a tendert 2018 májusában leállították, az önkormányzat pedig a felújításra szánt pénz egy részét iparcsarnok-építésre fordította" - írtuk márciusi cikkünkben.

A hirdetmény szerint a következő munkálatokat kell elvégeznie annak, aki majd befutó lesz a nyílt eljárásos közbeszerzésen: épület felújítása, energetikai korszerűsítése, akadálymentesítés, az épület belső helyiségeinek felújítása/állagmegóvása, továbbá szerkezetmegerősítés.

A munkára a pécsi önkormányzatnál nettó 300 millió forintos uniós forrás áll rendelkezésre, a Pécsi Tankerületi Központ pedig korábbi kormánydöntés értelmében nettó 708 661 417 forintot tud beleadni a projektbe, vagyis összesen nettó 1 milliárd 8 millió 661 ezer forint áll rendelkezésére (az önkormányzat és a tankerület közös ajánlattevő).

A most kiírt közbeszerzés azonban feltételes eljárás - erről már márciusban is lehetett tudni egy előterjesztésből -, mivel a rendelkezésre álló fedezet kevesebb, mint amennyit előzőleg számoltak a beruházásra (1 milliárd 28 millió forint).

A hirdetményben a következő szerepel:

"Ajánlatkérő a fedezet biztosítása érdekében további támogatásra vonatkozó igényt kíván benyújtani. Amennyiben Ajánlatkérő a támogatást nem vagy az igényeltnél kisebb összegben kapja meg, azt olyan körülménynek kell tekinteni, amely miatt az eljárást eredménytelenné nyilváníthatja [Kbt. 53.§ (6) bekezdés]. Ajánlatkérő az előzőek mellett a támogatás folyósítását a közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés hatályba lépését felfüggesztő feltételként is kiköti. [Kbt. 135.§ (12) bekezdés]"

Vagyis ha nem kapják meg az ajánlatkérők a kért plusz támogatást - vagy kevesebbet kapnak -, akkor a közbeszerzés nem indul el.

A közbeszerzésre az ajánlattételi határidő július 10., délelőtt 10 óra.

Kedden egyébként pont rákérdeztünk a pécsi önkormányzatnál, hogy miképp is áll az iskola felújítása, és arra is kíváncsiak voltunk, honnan lesz meg a szükséges pluszforrás. Cikkünk megjelenéséig azonban a városházától választ nem kaptunk.

Forrás: Pécsi STOP