Tovább csuklózik a bíróság a szakszervezettel

2019. június 9. 09:40 2019. jún. 9. 09:40

Ugyan már teljesen mindegy, de döntött a Fővárosi Törvényszék a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyében. Kivárva a határidő négyszeresét, elutasították a kérelmet. A szakszervezet szerint ezer sebből vérzik a döntés.

„2019. 06. 07-én - tehát a bíróság késlekedéséről szóló közleményünk másnapján - kaptuk meg a végzést, amely szerint a PDSZ kérelmét elutasította a bíró arra hivatkozva, hogy nem a megfelelő kérelmezettel szemben nyújtottuk be a kérelmet, mert szerinte azt a Kormányhoz kellett volna... Az indok egyáltalán nem meggyőző, és teljesen szembe megy az eddigi bírói gyakorlattal”

- írja a PDSZ a Facebook-oldalán.

Mint ismert, a PDSZ sztrájkot hirdetett, még május 29-ére, elsősorban a tanárok és a diákok túlterheltsége miatt, ám azt két nappal előtte kénytelen volt visszavonni.Amennyiben ugyanis nincs megegyezés a még elégséges szolgáltatásokról, a megmozdulás vadsztrájknak minősül, az ebben résztvevőket pedig nem védi a törvény.Ám ezúttal nem csak hogy nem sikerült megállapodni, de a szaktárca és a tankerületek már azzal elkezdtek csuklózni a szakszervezettel, hogy kivel is kellene megállapodni.

A PDSZ szerint továbbra sem érthető, miért volt szüksége a bíróságnak a válaszadásra a törvényben előírt határidőhöz képest négyszeres időre. Azt is furcsának találták, hogy amennyiben a másik féltől adatot kértek, azt a választ a PDSZ ügyvédje miért nem kapta meg, holott az a szabály, hogy az iratokat a másik peres fél is megkapja.

Ez év márciusában tucatnyi szakképzési centrum és tankerületi központ írt alá megállapodást. 2016-ban ugyancsak a munkáltatóval - akkor ez a KLIK volt -, és nem a kormánnyal kötöttek még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodást. Azóta nem változott a sztrájktörvény, és a mostani - a korábbi gyakorlattal teljesen szembemenő - bírói döntés mégis más megállapításra jutott.

„Önmagában ez az eset is azt igazolja, hogy nagyon rendbe kellene tenni a sztrájktörvényt. Egyébiránt, a PDSZ nem zárkózott el attól - sőt kezdeményező is volt - hogy egy felhatalmazottal tárgyaljon a még elégséges szolgáltatásról, ám ez a próbálkozásunk eddig meghiúsult. A végzés nem jogerős, jövő hét szerdáig fellebbezhetünk. Mostanra már rég jogerős végzésnek kellene lenni ebben az ügyben. A számláló tehát megy tovább…”

- így a PDSZ.

Az ominózus számlálóról itt írtunk, amúgy itt pörög.

„Őszre, reméljük, beérik az eredménye, és létrejön végre az összefogás is az ágazaton belül. A költségvetés tervezetéből tán a másik szakszervezet is látja, hogy tárgyaláson kívül mást is tenni kell. A legfontosabb azonban a dolgozók tettrekészsége. A szakszervezet "csak" a sztrájk feltételeit tudja megteremteni (azt is látjuk, hogy a magyarországi viszonyok között milyen akadályok közepette)”

- így a PDSZ.

Forrás: pecsistop.hu