Pollenhelyzet: Pécsett is tüneteket okozhatnak a pázsitfűfélék

2019. június 9. 14:22 2019. jún. 9. 14:22

Az elkövetkező napokban a meleg, többnyire száraz időjárásnak köszönhetően a pázsitfűfélék pollenszórása várhatóan jelentősen fokozódni fog - írta Facebook-oldalán a tisztifőorvos.

A szombat esti poszt szerint a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja egyre többfelé érheti el az erős tüneteket okozó magas - nagyon magas szintet.

A pázsitfűfélék pollenje a legjelentősebb allergének közé tartozik, a májusi és júniusi időszak pollenterhelésének jelentős meghatározói. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a pázsitfűfélék pollenjére érzékenyek idejében készüljenek fel a fokozott allergénterhelésre és mielőbb keressék fel kezelőorvosukat - olvasható a közleményben.

Az Időkép friss pollentérképe szerint Pécsett is kellemetlenkedhetnek a pázsitfűfélék:

A meteorológiai előrejelzés alapján továbbra is számítani lehet hirtelen kialakuló zivatarokra, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak.

A pollenek mellett a forróság lesz az elkövetkezendő napok másik nagy kihívása. Amint azt az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisa nyomán írtuk, 32-26 fok várható a pünkösd utáni héten.

Forrás: pecsistop.hu