A baranyai fideszesek is leszavazták az otthonápolási díj emelését

2019. június 12. 16:12 2019. jún. 12. 16:12

Az összes baranyai fideszes országgyűlési képviselő leszavazta az otthonápolási díj megemeléséről szóló javaslat tárgysorozatba vételét szerdán a Parlamentben. Az ellenzékiek támogatták a javaslatot, de az nem ment át a kormánytöbbségen.

Szerdán szavazott arról a Parlament, hogy tárgysorozatba vegyék-e az Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot, mely az "Egyes törvényeknek az otthonápolás munkaként való elismeréséhez szükséges módosításáról" címet kapta.

A javaslat lényege az volt, hogy az otthonápolási díj minden formáját emeljék meg 100 ezer forintra, mivel jelenleg a legtöbb otthonápoló 38 és 58 ezer forint közötti támogatást kap az államtól, ami nemhogy semmire sem elég, de még az otthonápoltról való gondoskodásra sem - olvasható a javaslatot beterjesztő Ungár Péter Facebook-posztjában.

"Van több tízezer magyar ember, aki elvégez egy munkát 0-24 órában, nem mehet szabadságra, nem váltják fel néha, teljes életét a gondozásra fordítja. Ezeket az emberek hétköznapi hősök, akik teljesítményét el kell ismerni és meg kell köszönni. A Fidesz ezzel szemben elárulta őket"

- áll a bejegyzésben.

A Parlament honlapján található adatok szerint a javaslat tárgysorozatba vételét (vagyis hogy az országgyűlés elé kerüljön a javaslat) 54 fő támogatta, 1 fő tartózkodott, 112 fő pedig ellene szavazott.

A nemmel szavazók fideszesek és KDNP-s képviselők voltak. Köztük van a baranyai kormánypárti négyes is, vagyis Bánki Erik, Hoppál Péter, Nagy Csaba és Hargitai János is leszavazta, hogy a Parlamentben tárgyaljanak az otthonápolási díjak megemeléséről. (Egyébként a fideszes képviselőket már a javaslat vitája sem érdekelte, mindössze egyetlen kormánypárti ment el arra a 24.hu cikke szerint.)

A baranyai ellenzék részéről Mellár Tamás (független, Párbeszéd-frakció), Keresztes László Lóránt (LMP) és Hohn Krisztina (LMP/Új Kezdet) szavazott igennel a javaslat tárgysorozatba vételére. Nagy meglepetésre egy fideszes képviselő, Font Sándor is igennel voksolt. A szavazáson 32 képviselő nem vett részt.

Forrás: Pécsi STOP