Semmi dicsőség nem maradt az LMP hattyúdalában

2019. június 14. 12:33 2019. jún. 14. 12:33

Az LMP-nek fontos a kártékony Fidesz elzavarása, és ennek ősszel neki is látnak. Egyedül, hogy máshogy. Újra megismétlődnek a 2018-as parlamenti választás pécsi eseményei, a zöldpárt pedig újra próbálja bebizonyítani: igenis tud fontos lenni. A Fidesznek biztosan.

Előre is elnézést kérek, ha néhol nyers leszek, de néha kikönyököl az emberből a csalódottság.

Csütörtökön felszállt a fehér liszt: az LMP pécsi vezetője bejelentette: nem vesznek részt az ellenzéki összefogásban. Mégse. Megint nem. Volt zsarolás, átverés, megállapodás-felrúgás és minden, ami ilyenkor kell.

Nem tudjuk, milyen háttéralkuk mentén és hogyan folytak eddig a tárgyalások az ellenzéki pártok, civil szervezetek és az LMP között. Ám egyvalami világosan látszik: azt a kabátot, amibe bújva ősszel le lehet váltani Pécsett a narancsuralmat, meglehetősen sokszor újragombolták az elmúlt hónapokban, és nem csak a helyenként sokkoló eredménnyel járó EP-választások miatt. Mert ugyan mi közös van az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik tagságában? Nem sok, de elég. Ugyan mi vitte rá Mellár Tamást, hogy támogassa az ellenzék közös polgármesterjelöltjét, aki amúgy nem szimpatikus neki, személy szerint? Nyilvánvalóan a közös cél.

Az LMP-t, az ország egyetlen dedikáltan zöld pártját sikerült úgy 2 százalékra kormányozni, hogy közben a bolygó, benne Magyarország éppen a taknyán esik át egy klímakatasztrófa küszöbén. Jó, Pécsen 3%, de még így is alulról szagolják a kétfarkú kutyákat.

Senki sem olyan botor, hogy azt gondolja, ennek bármi köze van az LMP zöld politikájához. Nyilvánvalóan egészen másról szól ez.

A nyilvánvaló ballib médiatúlsúly ellen kötelékben repüléssel védekező Fidesz-lapok persze rögtön az ölükbe kapták az LMP-t. Röpködtek a fajsúlyos mondatok Páva Zsolt volt kampányfőnöke újságjában, az OK Pécsen az LMP pécsi vezetője szájából:

„Olyan programot próbálunk követni, ami nem a pártokról, belső harcokról ... szól, hanem a városról és a pécsiek sikeréről.”

„...valódi garanciákat kell adni a pécsieknek, hogy nem csak a mostani, de a 2009-ben bukó városvezetéshez képest is más következik.”

„Az LMP sikeres tud lenni Pécsen, és ezt meg is fogjuk tudni mutatni.”

de a kedvencünket a Pécsma lőtte el, a városi propagandalap, élén a rágalmazásért jogerősen elmarasztalt főszerkesztővel:

„Az LMP ezért úgy döntött, a felelősség a baloldalt terheli – köztük a Jobbikot is...”

Ennyi. Baloldali és felelős itt már mindenki, még a Jobbik is, legszívósabb, de így is egykori szövetségesük. Közben a retorikába szép lassan beszökik a Fidesz szlogenje a sikeres pécsiekről, és egy 2-3 százalékos párt végtelen önbizalma.

Mindenki szembe jön ezen a nyomorult politikai autópályán.

Végtelenül szomorú ez. Nézzük a szikár tényeket. Ősszel elindul majd a polgármesteri címért és a körzetekben a Fidesz, így vagy úgy de a kormánypárt kedvenc házicivilje, Kővári és az ÖPE is, ott lesz nyilván a viccpárt, talán még pár kamuegyesülés is, ezen már nyilván dolgoznak. Ott lesznek az ellenzéki összefogás jelöltjei. És ott lesz az LMP.

2018 tavaszán nem volt 3 százalék különbség a széles összefogással induló Mellár Tamás és Csizi Péter, a Fidesz jelöltje között. Az LMP erős embere akkor még 5,5 %-ot szedett össze.

Tegyük fel, hogy most is így lesz, nem 2, nem 3, hanem 5 százalék. Annyival vajon hány körzetet nyernek? Vajon hány képviselőjük lesz? Nyilvánvalóan egy se, míg az általuk mostanság elátkozott pártok közötti megállapodásban nullánál biztosan több szerepelt. Milyen fontos szerep juthatott volna Kóbor Józsefnek a pécsi politikában most, amikor atomtemető és uránbánya nyitása fenyegeti a várost, a világon egyedüliként! Micsoda nagy szükség lett volna egy igazi, elhivatott, nukleáris ügyekben komoly tapasztalattal bíró szakemberre!

De így a közelébe sem jut a leendő közgyűlésnek.

De lépjünk túl a párt tagjain. Egy csodás szerkesztőm így sopánkodott mindig, amikor nem túl releváns cikket tettem le az asztalra: „De mi lesz szegény olvasóval?”.

Ez az egyik nagy kérdés most is. De mi lesz szegény LMP-szavazóval? Akinek fontos a zöld politika, még szereti is a pártját, de legalább ilyen fontos, hogy a Fidesz uralma végre véget érjen Pécsett? Ő kire, mire szavaz ősszel? Ők vajon nem érzik magukat mélységesen átverve? Már megint?

Az LMP, bár szép lassan elpárolog a politikából, továbbra is mélyen hisz a fontosságában. Ami valahol jogos is: elnézve a számokat a Fidesznek, ahogy 2018 tavaszán, most is nagy szüksége van rá. 5, 3, de még akár 2 százaléknyi ellenzéki szavazat is döntő lehet majd egy-egy körzetben, de az egész városban is.

Így maradhat fontos párt az LMP. Semmi dicsőség nem maradt az elmúlásában.

Forrás: Gót