Zivatar, felhőszakadás is lehet a hőség mellett Baranyában

2019. június 16. 09:17 2019. jún. 16. 09:17

A hőség már itt van, de elvileg vasárnap az ég is leszakadhat zivatar és felhőszakadás formájában a Dél-Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap az egész országban lehet a hőség mellett zivatarra és felhőszakadásokra számítani.

Baranya, Somogy és Tolna megyékben citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a hőség miatt, a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

Mindemellett zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés lépett érvénybe a Dél-Dunántúlon, mert rövid idő alatt a kialakuló záporokból és zivatarokból (amelyek fokozott villámtevékenységgel és akár jéggel is járhatnak) 25-30 milliméternyi csapadék is hullhat.

Somogy és Tolna megyék több járásában a zivatarok miatt már elsőfokú riasztást is kiadott a meteorológiai szolgálat.

Frissítés (10:23):

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya és tolna megyék teljes területére elsőfokú riasztást adott ki zivatar és felhőszakadás miatt. Somogy megyében több járásban mindkettő időjárási jelenség bekövetkeztére lehet számítani, de valahol csak az egyik jöhet el.

Veszélyjelzés - IDŐJÁRÁS - met.hu

Éjszaka ugyan kevesebb helyen, de továbbra is számítani lehet zivatarokra, valamivel jobb eséllyel az Alföldön, hajnalban leginkább a középső országrészben, melyekhez elsődlegesen felhőszakadás társulhat. Hétfőn folytatódik a záporos, zivataros időjárás, de nyugaton már kissé stabilabb lesz a légkör.

Forrás: Pécsi STOP/met.hu