A kormány összekeveri a bért és a keresetet, nem örülnek az egészségügyisek

2019. június 16. 13:29 2019. jún. 16. 13:29

Nem sikerült túl jól a kormányzati kampány az egészségügyi dolgozók béremeléséről, a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint azzal, hogy összekeverik a kereset és a bér fogalmát, csak a közvéleményt hangolják az amúgy rosszul kereső egészségügyisek ellen.

Nemrég büszkélkedett el azzal Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter, hogy a következő években 72 százalékos béremelés lesz az egészségügy területén - írja a Mérce, amely szerint már ez is csúsztatás, hiszen az emelkedés mértéke inkább 58,5 százaléknak felel majd meg.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szerint azonban más probléma is van ezekkel a nyilatkozatokkal, ennek adtak hangot a Facebook-oldalukon vasárnap egy bejegyzésben.

"A bérek és keresetek rendszeres összekeverése a kormányzati szereplők részéről tudatlanságra utal, vagy a közvélemény megtévesztésére szolgál.

A 200 000 Ft körüli alapbérből úgy lesz 340 000 körüli kereset - ami az átlagot tekintve erősen vitatható -, hogy a munkavállaló sokat túlórázik, van, aki havi 250-280 órát dolgozik, éjszakai műszakokat vállal, a pihenőnapon is dolgozik, miközben a törvényes munkaidő 168-176 óra hónapoktól függően. Ezt mindig elfelejtik hozzátenni. Így azért már nem tűnik olyan impozánsnak ez a szám.

A statisztikák nem mutatják az alapbéreket, csak a kereseteket, amiben az orvosok is benne vannak, meg a pótlékok is. A dolgozók nem hülyék, látják mi van a bérpapírokon, és nem kellene a közvéleményt ezekkel a számokkal az egészségügyi dolgozók ellen hangolni. A jelenlegi béremelés a dolgozók egy részét lényegében nem fogja érinteni, mivel a bértábla még az emelt mértékekkel sem fogja elérni a jelenleg hatályos szakmai bérminimumot

- olvasható a bejegyzésben.

A szakszervezet szerint sokan ezzel az emeléssel is csak a minimálbér, vagy a szakmai minimálbér szintjét érik el csupán.

Forrás: Pécsi STOP/Mérce