Pozitív méreg: ocsmány fideszes bűvésztrükk volt a talált pécsi 4,7 milliárd

2019. június 18. 13:18 2019. jún. 18. 13:18

Rendezetlen tartozás a kvázi-polgármesterjelölt Vári vezette PSN Zrt-nél, 1 milliárd a kormányhitelre, 600 millió a Tüke Busznak, 1,2 milliárd közmunkára, támogatásokra, városüzemeltetésre. Az egekig ajnározott 4,7 milliárdos költségvetési többlet az utolsó fillérig elfüstöl a csütörtöki közgyűlésen, mégpedig jó eséllyel zömmel tervezett és korábban elmaradt kiadásokra. Nem megtakarítás volt itt, hanem elmaradt kifizetések, betömetlen lyukak és egy szánalmasan olcsó voksolási bűvésztrükk a pécsi Fidesztől.

Juhú, hurrá, 4,7 milliárdot talált a Fidesz az almáriumban!

„Már év közben látszott, hogy jóval kedvezőbbek az adatok, most pedig világossá vált, hogy Pécs költségvetése az év végén 4,7 milliárdos pozitív egyenleggel zárt. Sikerült egy 20 éve torz szerkezetben működő költségvetést átalakítani”

- így Páva Zsolt az éppen kiszervezésre váró városházi propagandalapban, míg egy másik cikkben úgy fogalmazott: „mostanra kemény munkával sikerült a városi költségvetést is olyan állapotba hozni, hogy immár nem mínuszok, hanem 4,7 milliárdos plusz szerepel benne, ami a rendszerváltozás óta példátlan”.

„Írjuk fel azt a napot piros betűkkel a naptárba, hogy az újratermelődő mínuszokból kilábalt a város"

– mondta Hoppál Péter, ugyanott.

Vagy várjál, mégsem...

Azoknak akik egy pillanatig is elhitték a nagy szavakat, igazán keserű pirula lesz a csütörtöki pécsi közgyűlés.

Bocs, ha előre lelőjük a két poént:

  • a csütörtöki közgyűlésen az EP választás hajrájában hirtelen előkerült 2018-as költségvetési maradványt AZ UTOLSÓ FILLÉRIG elkölti vagy megcímkézi a fideszes városvezetés
  • és nem ám valami jövőbeni nagy tervekre, hanem leginkább elmaradt számlákra, az állami adomány törlesztésére, elmaradt felújításokra, lyukak foltozására, városüzemeltetésre, tömegközlekedésre. Tehát szinte kivétel nélkül olyan célokra, amikre MÁR KI KELLETT VOLNA FIZETNI, vagy pontosan tudták, hogy ki kell fizetni.
  • Az ördög a részletekben, azon belül is ebben a táblázatban rejlik.

    Visszapótlás, rendezetlen tartozás, működés, támogatás

    Mutatunk pár jellemző tételt.

    Ipari park fejlesztés, „visszapótlás” - 300 millió, a nevéből adódóan igen előremutató cél. A „visszapótlás” szó később más tételeknél is szerepel.

    Visszterhes állami támogatás részlettörlesztése – 1 milliárd – óriási meglepetés, hogy a sose létezett 4,7 milliárdos bő ötödét egy tollvonással elviszi a nagy állami kölcsön törlesztése. Vagy hát, nem, mindenki tudta.

    Tisztségviselők szabadságának megváltása – 11 millió – ezt a polgármester és az alpolgármesterek kapják, csinos összeg, de szintén semmi meglepő, pláne semmi maradvány nincs benne.

    Elmaradt intézményfelújításokra, kifizetetlen működési támogatásokra 182 millió megy – maradvány, többlet? Aligha.

    A nagy csinnadrattával állami pénzekkel kistafírozott PSN Zrt. 20 milliót kap 2018-as működési támogatásra és „rendezetlen tartozás”-ra. Igazán biztató egy potenciális polgármesterjelölt vezette cégnél.

    Önkormányzati intézmények, cégek, alapítványok, fesztiválok nyilvánvalóan elmaradt vagy még ki nem fizetett támogatására nem kevesebb, mint 1,22 milliárd forintot kell kicsengetnie a városnak az úgynevezett pozitív egyenlegből. Ebből csak a Biokom 560 millió forintot kap, zöld- és közterület kezelésre, városüzemeltetésre és közmunkára – azaz csupa váratlan, senki által nem sejtett, ki a fene gondolta volna kiadásra

    .

    Hogy a 20 millió forint „jogi ügyletek fedezete” címen melyik elbukott per költsége lehet, sajna nem tudjuk, de aligha van ebben is bármi megdöbbentő.

    A Tüke Busz 600 millió forintot kap a Nagy Talált Bugyellárisból, itt már meg sem nevezték a célt címszavakban sem. Nyilván azért, hogy ne álljon le a tömegközlekedés, nem másra.

    A Pécsi Városfejlesztési Nzrt. Majdnem 600 millió forintot kapott „uniós fejlesztések lezárására” - nyilván ezek is mind-mind soha nem sejtett kiadások.

    Ja, nem.

    Hüpphüpphüpp, Pávatrükk

    Egy elképesztősen szánalmas bűvésztrükköt sikerült bemutatnia a fideszes pécsi városvezetésnek Igazmondó Hoppál Péter porondmester bevonásával, ami nagyjából így néz ki:

    Az EP választások előtt közgyűlésen találtak 4,7 milliárd forint „pozitív mérleget”, amivel körbeszárnyalták a lakájmédiát.

    Egy hónappal később, a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen pedig kiderül, hogy jóformán a teljes összeg már régen be van táblázva, papíron el van költve, vagy el kellett volna költeni.

    Számmágia volt ez alsó fokon, arcpirító, szánalmas húzás, pozitív méreg, és nem pozitív mérleg.

    Forrás: Barabás Béla