Ritkán látott Csontváry-képek, tűzugrás, mini-Ozora - szombaton Múzeumok Éjszakája Pécsen

2019. június 18. 14:02 2019. jún. 18. 14:02

Több mint száz programmal tucatnyinál több helyszínen készül a Janus Pannonius Múzeum az idei Múzeumok Éjszakájára. Lesz tűzugrás, sörkóstoló harmonikazenével, szitanyomás, és az Ozora Fesztivál is beköltözik a Káptalan utcába.

Idén is a Szent Iván-éjszakához legközelebbi szombaton, június 22-én lesz a Múzeumok Éjszakája, amelyre országszerte készülnek a közgyűjtemények.

Pécsen sem lesz másképp, az idei rendezvényen több mint 100 programmal, tucatnyinál több helyszínen várja a látogatókat a Janus Pannonius Múzeum - hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján kedden a megyeszékhelyen.

Őri László fideszes alpolgármester elmondta, tavaly Pécs volt a rendezvénysorozat kiemelt helyszíne, akkor több mint 7 ezer látogatót sikerült bevonzani, remélik idén is hasonlóan soan lesznek kíváncsiak. Az alpolgármester hozzátette, az önkormányzat úgy döntött, hogy 49 millió forinttal megemeli a múzeum támogatását, valamint a 4,7 milliárd forintos maradványösszegből is a tervek szerint 5 millió forintot átcsoportosítanak a természettudományos részlegnek.

Kőhalmi Andrea marketingvezető kitért arra, idén a felnőtteknek szóló jegy 1500, míg a 6-26 éves kor köztieknek (valamint a 62 éven felülieknek) 1000 forintba kerülnek a jegyek, amelyekkel az összes programra be lehet menni. Sőt - tette hozzá - a karszalagok a vasárnap nyitva tartó kiállításokra is ingyenes belépést biztosítanak.

Jegyárak (a JPM összes kiállítására és programjára):

  • Felnőtt: 1500 forint
  • Kedvezményes (6-26 év között, illetve 62 év fölött): 1000 forint
  • 0-6 év között: ingyenes
  • Fogyatékkal élők (egy kísérővel): ingyenes
  • Családi jegy: 4000 forint
  • Belépőjegy kizárólag a Természettudományi Múzeum programjaira: 1000 forint (kedvezményes: 500 forint)
  • Belépőjegy kizárólag a Néprajzi Múzeum programjaira: 500 forint (kedvezményes: 300 forint)
  • Az idei rendezvény összművészeti fesztivál lesz, szubjektív tárlatvezetésektől múzeumpedagógiai foglalkozásokon át koncertekig rengeteg program lesz, a Káptalan utca 5. szám alatti kertbe pedig az Ozora Fesztivál költözik be szombat délutánra-estére - sorolta, és hozzátette: este 6-tól hastáncosok vezetésével indul egy menet fel az Ozora fesztivál kitelepülésére.

    Nagy András osztályvezető elmondta, a Modern Magyar Képtárban az állandó kiállításokon és tárlatvezetésen kívül hét ritkán látott Csontváry-festmény is bemutatnak. De lesz Martyn Ferenc kapcsán is tárlat, a Vasarely- és Csontváry-kiállításon pedig tárlatvezetést tartanak.

    Kárpáti Katalin múzeumpedagógus a múzeumpedagógiai programokat mutatta be röviden: lesz homokkép- és óriáskép-készítés, szitanyomás (ahol pólóra lehet szitázni Csontváry magányos cédrusát), kinetikus játékokkal is lehet majd találkozni, a pécsi origami-szakkör is képviselteti magát, de a Zsolnay-épületkerámia és az eozin is feltűnik majd. Ezeken kívül harmonikaszóval kísért sörkóstolóbn is részt lehet venni, vagy kutatóárokban lehet kutatni.

    Kisbenedek Tibor, a természettörténei osztály vezetője a pécsi mamut kiállítását említette, és hozzátette, a klímaváltozásról egy meghívott meteorológus fog előadást tartani, de mamut-gyűjteményekkel islhet majd találkozni, barlangfestményt is lehet majd készíteni, valamint klímajátszóház is lesz a programok közt.

    Burján István, a néprajzi osztály vezetője arra tért ki, hogy a Múzeumok Éjszakájához szorosan kapcsolódnak a Szent Iván-éji néphagyományok, így náluk lesz tűzugrás, csipkeverés, pajzán népi történetekből színházi előadás, búza- és kukoricaőrlés, játék és varázslás. De például a keleti egyházak ikonjairól is többet lehet megtudni, a témában Zajácz Gábor görögkatolikus atya tart előadást. Ezeken kívül kézműveskedni is lehet majd, bőrpénztárcát lehet készíteni, vagy a papírmerítés rejtélyeiben lehet elmélyedni.

    A hagyományos Jakab-hegyi fáklyás felvonulást idén is megtartják - hangzott el a sajtótájékoztatón.

    A részletes programokat ezen a linken lehet megtalálni, a pécsi Múzeumok Éjszakájának Facebook-oldaláért pedig ide kell kattintani.