Az Árpád gimi felújítási pénzéből hoznák össze a Magasház helyére tervezett parkot

2019. június 19. 15:56 2019. jún. 19. 15:56

Bruttó 40 millióval meg kell toldani a Magasház helyére tervezett parkra kiírt közbeszerzésnél a rendelkezésre álló összeget, mivel kiderült, megint magasabb ajánlat érkezett be a rendelkezésre álló összegnél. A pécsi önkormányzat kért plusztámogatást, de amíg az nem jön meg, addig az Árpád gimi felújítására szolgáló forrásból csoportosítanának át.

A pécsi önkormányzat júniusi közgyűlésének egyik előterjesztése a Magasház helyére tervezett projektről szól (TOP-6.3.2-15 „Zöld város kialakítása” program keretében, a pécsi Megyeri tér és a környezetében lévő területek fejlesztése).

A tervek szerint egy parkot hoznának létre az egykori 25 emeletes helyén, a parkban kávézó, játszótér és egy Magasház-emlékmű lenne kialakítva - de emellett a környező utcaburkolatot és parkolókat is ráncba szednék, és az elektromos autók számára töltőállomást alakítanának ki. Az eredeti, 2016 novemberi bejelentés szerint ezeknek 2018 tavaszára kellett volna elkészülniük, ám a területen azóta sincs semmi.

A dokumentum szerint a feltételes közbeszerzés során kiderült, hogy a legkedvezőbb ajánlat is bruttó 160,48 millió forintról szól (nettó 126,36 millió forint), miközben a beruházásra bruttó 120 millió (nettó 94,48 millió) forint áll rendelkezésre. Vagyis a két összeg között 40 millió forintos különbség van.

Hogy a közbeszerzést eredményesen lehessen lezárni, ahhoz pótfedezetet kell szerezni. A számítások szerint ugyanakkor a közbeszerzésben bruttó 1,156 millió forint van tartalékban, vagyis összesen "csak" 39,324 millió forintot kell valahonnan elővarázsolni.

Az előterjesztésben olvashatóak szerint erre is van megoldása a dokumentumot készító Merza Péternek, a városfejlesztési cég ügyvezetőjének:

"Tekintettel arra, hogy az egyedi kérelem elbírálásának és a kapcsolódó kormánydöntés meghozatalának időtartama kb. 5-6 hónap, a többlettámogatás megítéléséig, az Önkormányzatnak az EIB hitelkeretből „Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola fejlesztésére” biztosított keret terhére javasoltan szükséges - ideiglenesen - a hiányzó bruttó 39 324 057 forint forrást biztosítania, visszapótlási kötelezettséggel"

- olvasható a dokumentumban.

Az akcióra csütörtökön a közgyűlésnek kell rábólintania, minősített többséggel.

Forrás: Pécsi STOP