Képviselősége végére bíróság elé állhat Fodor Ibolya

2019. június 20. 11:51 2019. jún. 20. 11:51

Új orvosszakértőt rendeltek ki Fodor Ibolya korábbi fideszes, jelenleg független pécsi önkormányzati képviselő költségvetési csalási ügyében. A szakértő szerint Fodor meg tud jelenni a bíróság előtt. A per 2015 októberében indult, a képviselő rendre kimentette magát azóta.

Mint ismert, a pécsi - korábban fideszes, jelenleg független - önkormányzati képviselő Fodor Ibolyáról még 2015 novemberében derült ki, hogy költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolta meg a Pécsi Járási Ügyészség. Az ügyészség szerint a képviselő takarítócégével voltak gondok: a vád szerint valótlan tartalmú adóbevallásokat adott le a társaság, illetve egy évben még erre sem vették a fáradtságot. (Addigra azonban Fodor Ibolya már több más ügyével is észrevetette magát mind a pécsi, mind pedig az országos nyilvánosság előtt.)

Az első tárgyalási napok 2016 tavaszán és nyarán lettek volna, ám a képviselő nem jelent meg a bíróság előtt, betegségre hivatkozva. A per így hamar megrekedt, gyakorlatilag az első tárgyalási napot sem tudták megtartani, azév szeptemberében fel is függesztették az eljárást, majd új egészségügyi szakértőt jelöltek ki.

A per így leállt, utoljára 2018 novemberében (három évvel az eljárás elindulása után) cikkeztünk arról, hogy az amúgy a közgyűlésben egyre aktívabb Fodor Ibolya - aki még bizottsági tisztséget is vállalt volna, ám végül ez elmaradt - továbbra sem jelent meg a bíróság előtt.

Úgy, hogy közben egyesülete (KÉK Egyesület) rendre kapta a támogatásokat a városházától. Akkori cikkünkben az egyetlen fejlemény az volt, hogy a bíróság új igazságügyi szakértőt jelölt ki kideríteni, hogy fennáll-e még az akadályozó tényező.

Mivel legutóbbi cikkünk óta eltelt 8 hónap, ismételten megkerestük a Pécsi Törvényszéket, hogy mi a helyzet Fodor Ibolya ügyével. Tettük ezt többek közt azért is, mert a költségvetési csalás egy évvel képviselői mandátuma megszerzése után derült ki, most pedig az ötéves önkormányzati ciklus utolsó hónapjaiban járunk.

A törvényszéktől a következő választ kaptuk:

"Az ügyben 2019. április 15-én kelt új orvosszakértői szakvéleményt követően a bíróság 2019. május 30-án hozott végzésével az eljárás folytatását rendelte el, mert a vádlott állapota lehetővé teszi, hogy a Pécsi Járásbíróságon tartandó tárgyaláson megjelenjen."

A kitűzött határnap jelenleg július 4., délelőtt 11 óra. Vagyis közel négy évvel az eljárás elindulása után (a törvényszék úgy tájékoztatta lapunkat, hogy 2015. október 21-én kezdődött a képviselő ügye) végre eljuthat a bíróságra Fodor Ibolya.

Forrás: Pécsi STOP