Nyakunkon a legrövidebb éjszaka

2019. június 21. 11:55 2019. jún. 21. 11:55

Ma van a nyári napforduló, jön a legrövidebb éjszaka és csillagászati értelemben is elkezdődik a nyár. Talán ezt már a Pécsre rendre lecsapó zivatarok is meghallják. Különböző neveken fontos ünnep volt ez a természettel harmóniában élő népeknél, nem is olyan régen még hazánkban is – ebbe már a Múzeumok Éjszakáján kóstolhatunk bele, de csak szombaton este.

A nyári napforduló idején kezdődik csillagászati értelemben a nyár. Ebben az időben jár a Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este 3/4 10 és hajnali 3/4 4 között van. Június 21. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel – írja az eumet.hu.

A nyári napforduló fontos ünnep számos kultúrában. Ez a wicca vallás nyolc nagy eseményének egyike, a litha, a tűz ünnepe. Ehhez naphoz kapcsolódik a Szent Iván-éj is - bár ez június 24-ére esik, korábban erre a napra esett a nyári napforduló is, azóta szétvált a keresztény ünnep a meteorológiai eseménytől.

A nyári napforduló már az ókori Hellászban is fontos ünnep volt. Több helyen eleve ilyenkor kezdték az évet – például Athénban -, más városállamokban félévünnepet tartottak – írja Jankovics Marcell. Ám ugyanígy fontos ünnep volt ez a keltáknál, a germánoknál és a szlávoknál is.

A nyári napforduló és Szent Iván-éj között, szombaton este kóstolhatunk bele az utóbbi, némileg keresztényített pogány ünnepbe Pécsett a Múzeumok Éjszakáján, ahol egyebek mellett a régen, vagy nem is olyan régen még a magyar vidéken is divatos tűzugrással erősíthetik meg kapcsolatukat a szerelmesek.

Hogy még mi mindenért érdemes ellátogatni, azt megtalálod itt:

Janus Pannonius Múzeum

A „Múzeumok Éjszakája" programsorozatban Magyarország legrégebbi pezsgőgyára (pezsgőkóstolással egybekötött) izgalmas pincetúrára invitálja Önöket. A túra során nemcsak a Pezsgőházzal és a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal, hanem a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek szakavatott idegenvezetéssel kísért pincelátogatás során. A pincerendszer egy szakaszán izgalmas zseblámpás túrán vehetnek részt a vállalkozó kedvű érdeklődők illetve a nagy erjesztőkádakba is bemászhatnak a kíváncsi kalandorok.

Forrás: pecsistop.hu/Eumet.hu