4,5 milliárdból alakítanának ki Magyar Eredet Múzeumot Pécsett

2019. június 24. 11:44 2019. jún. 24. 11:44

Magyar Eredet Múzeumot hoznának létre Pécsett, a pécsi Megyeházán 4,5 milliárd forintból egy Emmi-előterjesztés szerint, melyet a hvg.hu szerzett meg.

A cikk szerint a múzeumra 2021-ben egymilliárdot, 2022-ben pedig 3,5 milliárdot költenének. Az ingatlant az előterjesztés szerint Páva Zsolt polgármester, valamint Pécs, a dokumentumban meg nem nevezett országgyűlési képviselője (megkockáztatjuk, hogy Hoppál Péter, ha nem ő volt az, megkövetjük - szerk.) javasolja. Az indok szerint "a hely adja magát", többek között a Délvidék és Horvátország közelsége is indokolja az eredetmúzeum kialakítását, mely hozzájárulna az identitás erősítéséhez is.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea a tervvel kapcsolatban azt jelezte, hogy „az ingatlan helyzete meglehetősen összetett” - írja a lap. Bártfai-Mager szerint az épületben nem csupán a Baranya Megyei Önkormányzat működik, hanem központi költségvetési szerv helyi kirendeltsége is, a kezelője jelenleg a megyei kormányhivatal.

Plusz csavar, hogy az önkormányzati lap szerint 2019 tavaszán arról döntött a pécsi közgyűlés, hogy a Janus Pannonius Múzeum természettudományi kiállítása a Szabadság útról a megyeháza épületébe költözhet.

A miniszter szerint a megyeházára a Baranya Megyei Önkormányzat is igényt jelentett be, ezért az MNV Zrt.-nél jelenleg is folyamatban van a használati viszonyok rendezése, méghozzá úgy, hogy a kormányhivatal vagyonkezelői jogát várhatóan megszüntetik.

A cikk szerint ha el kell engedni a Megyeházát, akkor más ingatlan is szóba jöhet Pécsett.

Forrás: pecsistop.hu/hvg.hu