Hat mentőszervezet örülhet állami támogatásnak Baranyában

2019. június 26. 10:30 2019. jún. 26. 10:30

Hetvenhét önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz központi forrásból idén - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Baranyában hat szervezet húzhat be így állami pénzt.

Tájékoztatásuk szerint az erre vonatkozó döntést június 21-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. A pályázat az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Baranyából

  • a Mecsek Mentőcsoport, Pécsi Kutató-mentő és tűzoltó egyesület,
  • a Mecsek Mentőcsoport, Baranya Megyei PV Szövetség,
  • a Pécs Települési Mentőcsoport, Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata Pécs Szervezete,
  • a Szentlőrinci Települési Mentőcsoport, Szentlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület,
  • a Mecsek Mentőcsoport, Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület,
  • valamint a Mecsek Mentőcsoport, Határszél Önkéntes Tűzoltó Speciális Kutató-mentő Egyesület
  • részesülhet támogatásban:

    Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hét évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.

    Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer-kétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

    A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már kétszázötvenkét katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

    Forrás: pecsistop.hu/baranya.katasztrofavedelem.hu