Letiltotta Magyarország az uniós korrupciós jelentést

2019. június 26. 10:53 2019. jún. 26. 10:53

Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához.

Az erről beszámoló Euronews.hu szerint az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit, a 2018-as dokumentum már a negyedik volt, ami a témában készült. A hazánkról szóló rész is kész, azonban a kormány, ahogy a 2017-es jelentésnél, nem engedélyezte annak közzétételét.

A szervezet vezetője, Marin Mrčela azt mondta, a magyar kormány nem is magyarázta meg a dokumentum visszatartását. Hazánkan egy társa volt a tanúsított magatartásban, Fehéroroszország. Mrčela hozzátette, annak ellenére, hogy Magyarország nem tette publikussá az adatokat, a nem megfelelő értékek miatt hazánk ellen is eljárás indult.

Jávor Benedek EP-képviselő szerint ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat.

Forrás: pecsistop.hu/Euronews.hu