Benke: „Zsírtól csöpögő szájú földesurakért robotolnak a ma jobbágyai”

2019. június 27. 11:26 2019. jún. 27. 11:26

A Mérce cikke szerint lesújtó képet festenek a magyar munkaviszonyokról a NAV-tól megszerzett adatok. Benke Norbert szakszervezeti vezető szerint a számok azt mutatják, hogy nőnek a társadalmi különbségek, és ez feszültséghez, robbanáshoz fog vezetni.

Míg Magyarországon a hivatalos KSH statisztika szerint az átlagbér bruttó 345 900 Ft volt, a NAV adatai alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 14 ezer forinttal kevesebb (331 197 Ft.), ha pedig minden egyes munkajövedelmet figyelembe veszünk, akkor közel 50 000 forintos különbözetet kapunk (298 229 Ft bruttó átlagbér) - áll a cikkben.

Az adatokat bemutató Kiss Ambrus (Policy Agenda) és Kordás László (Magyar Szakszervezetek Szövetsége) továbbá hangsúlyozták, a KSH által nem is számított jövedelmi középérték (medián jövedelem) jócskán elmarad az átlagbér szintjétől, egészen pontosan 78%-a a mediánbér a teljes munkaidősök esetén, és 77%-os az összes bérjövedelmet is beleszámítva.

Kiss Ambrus a Mércének elmondta, ha mindezt klasszikusan, jövedelmi decilisekben próbálnánk érzékeltetni Magyarországon, akkor a most megismert adatok szerint a társadalom leggazdagabb 10%-a ugyanannyit vitt haza februárban, mint az alsó 56% összesen.

Az is valószínűsíthető, hogy jelenleg legalább 750 000-re tehető azon magyar dolgozók száma akik veszélyeztetett (prekárius) munkát végeznek: nincs a teljes jövedelmüket garantáló szerződésük, szabadságolásra nem nyílik alkalmuk, és tulajdonképpen bármikor, kompenzáció nélkül elküldhetőek – így a Mérce.

Nagyon fontos megállapítása a kapnak, hogy

„a kormány hivatalos, 4 és fél milliós dolgozói számához képest, közel egymillió azok száma akik legálisan nem teljes foglalkoztatottságban dolgoznak, hanem a Magyarországon ezen számok szerint virágzó informális- és haknigazdaságban keresik nem túl biztos kenyerüket.”

Benke Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség baranyai vezetője szerint is nagyon fontos dolgokra mutatnak rá a NAV-tól beszerzett adatok.

- A számok egyre jobban megmutatják, hogy nőnek a társadalmi különbségek és ez feszültséghez, robbanáshoz fog vezetni – mondta Benke Norbert. - És akkor csak a legális jövedelmek közötti feszültségekről beszélünk.

Beszédes a szakszervezeti vezető szerint az is, hogy több mint 700 ezer különbség a NAV és KSH mutatói között, ha a „munkavállalók” számát nézzük – így viszont kicsit máshogy néz ki a munkanélküliség, ideje lenne tisztába tenni, hogy mekkora is ez a szám valójában. Munkavállalónak tekinteni Benke szerint azt, aki egy órát dolgozott egy héten, merő átverés.

Benke Norbert beszélt arról is, hogy sok KATÁ-s vállalkozó havi 50 ezer forint befizetése mellett sok százezret is megkereshet, ha három gyereke van, a melósok adójából kapják az ingyen ebédet és tankönyvet az iskolákban.

- Az igazi nagy baj, hogy ekkora társadalmi egyenlőtlenség a 20. század óta nem volt ebben az országban – mondta Benke Norbert. - Ott tartunk, mint a 19. század elején: nagyhasú, zsírtól csöpögő szájú földesurakat tartanak el robotoló szolgák és jobbágyok. Ebből egy valami lehet: robbanás, ami annak a rendszernek is véget vetett.

Forrás: Barabás Béla