Dől a pénz Mohácsra, újabb százmilliót kaptak fejlesztésre

2019. június 27. 13:04 2019. jún. 27. 13:04

Több mint százmillióval dobta meg pluszban a kormány a mohácsi önkormányzatot, hogy az egykori selyemgyár helyén új városrészt alakítsanak ki. A fejlesztés első ütemében így már közel egymilliárd forintból gazdálkodhatnak. A busójárás színterei is hasonló nagyságú forrásból újulhatnak meg.

A Magyar Közlöny idei 109. számában jelent meg egy kormányhatározat, amely egyes TOP-os (vagyis uniós) forrásokat felhasználó beruházásoknál emeli meg a rendelkezésre álló pénzösszegeket.

A kormányhatározatban az egyik nevesített projekt a "Mohácsi egykori selyemgyár barnamezős területének rehabilitációja I. ütem" címen fut.

A bama.hu 2016-os cikke szerint a tervek arról szólnak, hogy a volt selyemgyár és Temaforg Vállalat területén lakóházakat, rendezvénytermet, sportkomplexumot, helyi árukat kínáló boltokat és egyebeket alakítanak ki, ezzel egy új városrészt létrehozva.

A beruházás első ütemére eredetileg 800 millió forintot irányzott elő a kormány uniós forrásokból, ezt a mostani kormányhatározat értelmében 107,436 millió forinttal emelték meg más TOP-os prioritások terhére. A jelenlegi összeg így 907,436 millió forint, ennyiből gazdálkodhat a mohácsi önkormányzat a fejlesztés első ütemében. A Temaforg Vállalat területén zajló munkálatokra a Mohácsi Újság.hu korábbi cikke szerint 300 millió forintot nyert az önkormányzat, így a mostani plusz 107 millióval együtt a beruházásra 1,2 milliárd forintot lehet fordítani.

Busójárás és kisajátítással terhelt piacfelújítás

Más célokra is érkezik rendesen forint a sokac fővárosba. A Mohácsi Újság.hu cikke szerint a busójárás színtereinek felújítására is 850 millió forintot kapott a mohácsi önkormányzat, a projekthez mindössze 8 millió forintnyi önrészt kellett hozzátenni. (Az a cikkből nem derül ki, hogy a fejlesztési pénzek honnan érkeznek, de a Közbeszerzési Értesítő szerint ez is TOP-os, vagyis uniós forrásokat használó beruházás.)

Ott van még a piac megújítása, amelyre eredetileg 500 millió forintot kapott az önkormányzat, aztán ezt még 150 millióval megfejelték. A piacberuházás kapcsán azonban a mohácsi városvezetés úgy sajátított ki egy ingatlant, hogy az lakott volt, később az eljárást a kormányhivatal állította meg. Az ingatlan közben beázott, a tulajdonos pedig úgy nyilatkozott lapunknak, hogy ezt nem fogja annyiban hagyni.

Forrás: Pécsi STOP/mohacsiujsag.hu