Gyerekes családokat tesz utcára a pécsi önkormányzat?

2019. június 28. 09:39 2019. jún. 28. 09:39

A jelek szerint elkezdte kiüríteni a pécsi önkormányzat a hírhedt Lánc utcai tömböt, ám A Város Mindenki (AVMP) pécsi csoportja szerint a napokban szabálytalanul zajlott le egy gyerekes család kilakoltatása. Egyelőre nagy a káosz, a fejekben is, de az aktivisták azt ígérik: szemmel tartják a 12 családot és 17 gyermeket fenyegető helyzetet.

A Város Mindenkié Pécs csütörtökön este tett közzé egy meglehetősen kétségbeejtő hangvételű Facebook-posztot.

Ez arról szólt, hogy az elmúlt napokban több fórumon is megjelentek cikkek a Lánc utcai tömbház rendbetételét célzó tervezett önkormányzati lépésekről. Ezekben portaszolgálatról, irodanyitásról és költségek elkülönítéséről van szó, annak érdekében, hogy a 130 önkormányzati lakást tartalmazó tömb egyre súlyosbodó problémáit megoldják.

A napokban a tömbházban jártak, amikor a szemük láttára zajlott le egy kilakoltatás: egy kétgyermekes családot tettek éppen az utcára, állításuk szerint megfelelően kézbesített bírósági ítélet nélkül, szóban értesítve, kétnapos haladékot adva – azaz teljesen szabálytalanul.

A csoport érdeklődésére kiderült: az eset nem egyedülálló, a házban mindenki kilakoltatásra számít, ám információt senki nem kapott. Ezt követően az AVMP aktivistái végigjárták a tömbházat, az alábbiak derültek ki:

12 háztartás - 17 kiskorúval - teljes bizonytalanságban van azt illetően, hogy mikor kerülhet sor elhelyezés nélküli kilakoltatásukra

Többen évek óta a házban élnek, a szerződéskötés reménye nélkül

Jegyzőkönyveik alapján legtöbben piaci alapon megállapított bérleti díjat fizetnek, annak ellenére, hogy jogosultak lennének szociális lakbérre. Az általuk lakott lakások közüzemi számláikat is ők fizetik

A Lánc utca 2 és 4 a Máltai Szeretetszolgálat új akcióterülete, ahol hétfőn nyílik meg irodájuk. Már elkezdték megkötni néhány lakóval az együttműködési megállapodásokat, amelyek jogcímtől függetlenül biztosítják a bentlakóknak, hogy a projektidő alatt lakhatásuk megmaradhasson. Ám azt, hogy kivel köt szerződést és kivel nem, látszólag tetszőleges és nehéz megmagyarázni az egyes választások okait.

Több esetben pont a problémás háztartások élvezik ily módon a védelmet, míg néhány ajtóval arrébb kiskorú gyermekeikkel élnek családok egyik napról a másikra teljes bizonytalanságban.

Az AVMP felhívta a figyelmet arra, hogy az önkényes lakásfoglalás nem bűncselekmény, hanem sok esetben utolsó mentsvára a beköltöző családnak, ráadásul a jegyzőkönyvezett lakásfoglaló, ha bérleti díjat fizet, akkor bérlőnek számít.

Hozzátették: lakásfoglalók esetében is szükséges a bírósági eljárás, amelynek eredményéről a bírósági végrehajtónak személyesen kell értesítenie a családot, ám a csoport szerint ez az eddigi kilakoltatások során egyszer sem történt meg.

Az önkéntesek azt követelik: az önkormányzat nyújtson megfelelő tájékoztatást a lakóknak, 400 üres lakása mellé ne újakat gyártson, hanem a már bent lakó, fizetési hajlandósággal rendelkező családoknak adjon szerződést. Végül pedig azt: az önkormányzat ne lakoltasson ki elhelyezés nélkül gyermekes családokat.

Forrás: pecsistop.hu