Behajthatatlan követelésekről mond le a pécsi önkormányzat

2019. július 1. 08:28 2019. júl. 1. 08:28

A pénzügyi és gazdasági bizottság elé július 3-án kerülő dokumentum szerint elengedi Pécs önkormányzata az egykori Pécs-Makra Víziközmű Társaság tagjainak tartozását, mivel olyannyira nem sikerült azt behajtaniuk.

A bizottság elé július 3-án kerülő dokumentum szerint a Pécs-Makra Víziközmű Társulat vagyona – ideértve a társulati úton létrehozott közcélú vízilétesítménnyel kapcsolatos vagyoni jogot és kötelezettséget és az érdekeltségi hozzájárulással összefüggő követelést és tartozást – a közfeladatokat ellátó víziközmű-tulajdonoshoz, a pécsi önkormányzathoz került még 1995-ben, egy kormányrendelet értelmében.

A társulat ezután a dokumentum szerint nem éppen mintaszerűen működött, mint fogalmaztak, a hozzávetőlegesen 2005 és 2010 közötti működése nem a vonatkozó jogszabályi keretek között történt. A társulat tagjainak érdekeltségi hozzájárulást kellett volna fizetni a társulatnak, a hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozás. Az előterjesztés szerint a volt tagoktól az önkormányzat be szerette volna szedni ezt a pénzt, de többségük vitatta annak jogalapját és összegét, valamint a közművezeték kiépítésének megtörténtét is.

Pénz nem jött, az idő viszont telt, az előterjesztés szerint 2015 utolsó napján elévült a tartozások végrehajtásához való jog. Hogy eztán miért kotlott még az önkormányzat 2019 nyaráig a csak papíron létező kintlevőségeken, arra a dokumentum nem tér ki. Arra viszont igen, hogy most elengednék a behajthatatlan tartozásokat a volt tagoktól. Mellékeltek egy táblázatot is a tartozásokról, csak éppen az adatokat kisatírozták, így nem publikus, mekkora összegről van szó.

Forrás: pecsistop.hu