Rágyúrtak a spéci helyzetekre a tűzoltók

2019. július 1. 10:22 2019. júl. 1. 10:22

A napokban tartotta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye tűzoltásvezetői állományának féléves továbbképzését, ahol a tűzoltók speciális helyeken történő beavatkozás szabályairól hallgattak meg előadásokat.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a lánglovagok elsőként a műemlékvédelmi épületekben történő beavatkozás szabályait tekintették át.

A Janus Pannonius Múzem részéről Dr. Csornay Boldizsár igazgató, Pápay Kornélia restaurátor és Horváth Gábor munkatárs beszélt a jelenlevő tűzoltóknak mindazon körülményekről, amelyet a műzeumban levő, nagy értékkel bíró alkotások megóvása érdekében szükséges megtenni. Az elmúlt időszakban több olyan tűzeset is volt, ami műzeumban, templomban keletkezett és nagyon fontos, hogy a tűzoltók a beavatkozás során ne csak az oltásra, hanem az értéktárgyak megmentésére is különös figyelemmel legyenek.

Ezt követően a kőolajkutak környezetében keletkezett tűzesetek során történő beavatkozás lényeges körülményeiról, szempontjairól tartott előadást Ihász Sándor a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Pécsi Bányakapitányság munkatársa.

Sok olyan beavatkozás van a megyében is, amikor a tűzoltókat bezárt ajtó várja és valamilyen módon ki kell nyitni. Fontos, hogy lehetőleg károkozás nélkül jussanak be a tűzoltók a helységbe. A siklósi hivatásos tűzoltók készítettek egy - a beavatkozások tapasztalatain alapuló - módszertani útmutatót a zárnyitási technológákról, amit Viola Tankréd tűzoltó főtörzsőrmester ismertetett a tűzoltásvezetőknek.

Vogronics József tűzoltó alezredes, megyei főügyeleti osztályvezető a műveletirányítással kapcsolatos aktualitásokat tekintette át, majd pedig a tűzoltósági főfelügyelő egy esettanulmányt ismertetett a résztvevőkkel. A rendezvény konzultációval zárult.

Forrás: pecsistop.hu/baranya.katasztrofavedelem.hu