A baranyai fideszesek is megszavazták az MTA megcsonkítását

2019. július 2. 14:12 2019. júl. 2. 14:12

Kedden szavazott a Parlament a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó kutatóintézet-hálózat leválasztásáról, a baranyai fideszes országgyűlési képviselők megszavazták a módosítást. A megyei ellenzéki képviselők nemmel szavaztak.

Július másodikán, kedden szavaztak a Parlamentben arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózata kikerüljön az intézmény alól.

A tervezet megszavazása jó egy éves harcot zárt le Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és az MTA között, a lényege pedig az, hogy az eddig az MTA szerves részét képező kutatóintézet-hálózat eztán a kormányhoz tartozó Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz került át.

A 444 cikke szerint a javaslatot azzal indokolta a törvényről szóló vitában Palkovics miniszter, hogy

a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése.

Az országgyűlés 131 igen, 53 nem és 3 tartózkodás mellett szavazta meg a módosítást.

Az Index cikke szerint a módosítás elfogadása után törvényben

  • "kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja;
  • a kutatóhálózat irányító testületében az MTA közgyűlése által megszavazott egyharmadnyival szemben a tagok fele kormánydelegált lesz, kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben;
  • az irányító testület minden delegáltját a miniszterelnök nevezi ki, nem csak az elnököt;
  • az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.
  • Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert."
  • A módosítás parlamenti adatai szerint a baranyai fideszes országgyűlési képviselők - Bánki Erik, Hoppál Péter, Nagy Csaba és az ex-tanácselnök KDNP-s Hargitai János - igennel szavaztak az MTA megcsonkítására.

    A baranyai ellenzéki országgyűlési képviselők - Tóth Bertalan (MSZP), Mellár Tamás (független, Párbeszéd-frakció), Hohn Krisztina és Keresztes László Lóránt (LMP) - nemmel voksoltak a szavazáson.

    Pécsen június elején tartottak a Momentum szervezésében, több ellenzéki párt és civilek részvételével fáklyás felvonulást a kutatás és a tudomány szabadságáért, az MTA akkor még tervezett szétdarabolása ellen.

    "Hogyan lehet a kormány nemzeti, ha a világhírű magyar szürkeállományt száműzetésbe kényszeríti?"

    A tudomány szabadságáért tüntetett a Momentum szervezésében félszáz embernél több szombat este Pécsen, mivel a kormány államosítani akarja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát, aminek beláthatatlan következménye lehet a hazai tudományos életre. A Momentum szervezésében, de más ellenzéki pártok, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselőinek részvételével tartottak szombat este fáklyás felvonulást Pécsen a Kossuth tértől az MTA székházáig.

    Forrás: Pécsi STOP/444/Index