Mielőtt levegőt vennél, ne vegyél

2019. július 5. 10:39 2019. júl. 5. 10:39

Pécsett a szmog terheli a tüdőt, de ha azt hinnéd, hogy az egészséges vidéken jobb a helyzet, akkor a borzalmas pollenhelyzet térít jobb belátásra.

Egészségtelen a levegő minősége Pécsett a legszennyezes.hu adatai szerint. A szálló por még tűrhető lenne, de a nitrogén-dioxid már kedvezőtlen, a nitrogén-oxidok pedig már kifejezetten egészségtelen mértékben vannak jelen. A levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Hosszút távon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak.

Akkor irány az erdő – gondolhatnánk, de ne rohanjunk annyira: ott meg a pollenek csiklandozzák az orrunkat, hörgőinket.

A met.hu tanúsága szerint az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Helyenként közepes koncentrációban lehet jelen az útifű pollenje is. Alacsony koncentrációban előfordulhat a hárs, a lórom, a libatopfélék, a kenderfélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben.

A hét pollenbajnoka a gomba: a kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően magas-nagyon magas szinten mozog.

Forrás: pecsistop.hu