Félszáznál is több tanári álláshely üres Baranyában

2019. július 5. 14:46 2019. júl. 5. 14:46

66 tanári álláshirdetés található jelenleg a kozigallas.gov.hu kormányzati portálon, ha Baranyára szűkítjük a találatokat. Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint ugyanakkor nincs tanárhiány az országban.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdezte nemrég a tanári pálya helyzetéről az Emberi Erőforrás Minisztériumát, a kérdésekre Rétvári Bence parlamenti államtitkár adott választ a Magyar Nemzet cikke szerint.

Rétvári a cikk szerint az írásbeli válaszában azzal nyugtatott mindenkit, hogy nincs tanárhiány az országban, hiszen a következő években biztosan kevesebb lesz a nyugdíjba vonulók száma a pályakezdő tanárok számánál, hiszen "2010 óta már közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, 2018-ban összesen 9854 hallgatót vettek fel erre a területre."

A DK-s Oláh Lajos az óvdai pedagógusok létszámhiányára kérdezett rá, neki Rétvári azt válaszolta, hogy ezen a területen is több a pályakezdő, mint a nyugdíjba vonuló.

Ugyanakkor a kormányközeli lap a következőt fűzte hozzá:

"Arra már egyik válaszában sem tért ki Rétvári Bence, hogy a pályakezdők mekkora százaléka hagyja el rövid időn belül a köznevelést, az igazi probléma ugyanis ezek szerint nem az, hogy nincs, aki tanár akarna lenni, hanem az, hogy ezek a fiatalok a munkába állás után nem sokkal végül mégis más területre vándorolnak át."

Arra már a lap sem tért ki, hogy miért hagyják el sokan a tanári pályát, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete több éve folyamatosan jelzi, hogy bizony ideje lenne egy erős béremelésnek, mert a tanárok fizetése még mindig a 2014-es minimálbérhez van hozzákötve. Ugyanezt jelezte amúgy április elején a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar is.

Hogy az ellenzéki képviselők nem a levegőbe beszéltek, azt jól jelzi, hogy a kozigallas.gov.hu-n ha Baranyára szűkítve tanári álláslehetőségekre keresünk rá, akkor összesen 66 találatot ad ki a rendszer.

Az álláslehetőségek közt vannak zenetanári, kollégiumi nevelőtanári hirdetések is, de például közgazdaságtant oktató tanárt is keresnek a megyében. Több helyen reáltárgyakat (matematika, fizika, kémia, informatika) oktató pedagógusokat keresnek, de történelemtanárból, nyelvtanárból, magyar szakos tanárból is hiány van a találtai lista alapján Baranyában.

Forrás: Pécsi STOP/magyarnemzet.hu