Vagy Kővári, vagy az önkormányzat sunnyog a kötbér-ügyben

2019. július 9. 08:48 2019. júl. 9. 08:48

Több százmilliós kötbérrel tartozik Pécs a helyi hőerőműnek – legalábbis ezt állítja Kővári János. Ha így van, akkor ez ügyben évek óta sunnyog a pécsi városvezetés, ha nincs, akkor meg nem mond igazat. Megpróbáltuk megfejteni, de falakba ütköztünk.

Kővári János, a pécsi Fidesz kedvenc civilje, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke nemrég igen magvas közleménnyel vétette észre magát. Volt ebben minden: baloldali oligarchák gründolta pártszövetség (itt az ellenzéki összefogásra gondolt – a szerk.), akik ráadásul „ egy áll civilszervezet mögé bújnak” (eskü, tényleg így írták!), a pécsiek színtiszta átverése, sanda szándék, miegyéb.

Volt benne viszont egy igazán izgalmas bekezdés:

„S akkor még nem beszéltünk még arról a 22 éves szerződésről, amelyet a szocialista városvezetéssel kötött az Erőmű évi 1650 Terajoule átvételére, amelyet azóta egyszer sem tudott a város felhasználni, ezért jelentős, több százmilliós kötbérrel tartozik a város az Erőműnek.”

Itt viszont már fékeztünk egyet, mert hát nagyon nem mindegy, hogy ha elherdálásra került a közvagyon, akkor az milyen mértékben történt és ki érte a felelős. Vagy ha az nem történt meg, amit Kővári állít, akkor miért és milyen szándékból kellett azt állítani, amit állított.

Legott kérdésekkel fordultunk hát a pécsi önkormányzathoz (mint az egyik szerződő fél), a pécsi erőmű tulajdonosához (mint a másik szerződő fél), és a Pétávhoz is, hátha tudnak erről valamit.

Az elmúlt napokban azonban csak a pécsi hőerőművet tulajdonló Veoliától kaptunk választ, ők is azt közölték, hogy nem szeretnének nyilatkozni. A városi oldal teljesen néma maradt az ügyben.

Lapunk azonban úgy tudja: ha a szerződés lehetővé is teszi, hogy kötbért rójon ki az erőmű a városra, ezt még egyetlen egyszer sem tette meg.

Ha ez igaz, akkor Kővári nyilatkozata nem több színtiszta, romboló zavarkeltésnél. Természetesen továbbra is várjuk a város válaszát, hátha ők máshogy tudják.

Forrás: Pécsi STOP