Ne készülj rögtön a halálra, ha egy ötcentis darázs száguld feléd

2019. július 9. 10:54 2019. júl. 9. 10:54

Még ha ez is az első és roppant logikus ötlet, ami felmerül, ha már késő pánikszerűen menekülni. Ráadásul nem is petézik az utódaidba, amivel máris szerencsésebb vagy, mint a szarvas- és az orrszarvúbogár. Ettől még most épp egy baranyai kisvárosban szép kis pánikot okoztak.

A félelmetes jelenségre a Duna-Dráva Nemzeti Park hívta fel a figyelmet honlapján.

Mint írták: nyaranta egy nem mindennapi rovar okoz riadalmat városi parkjainkban. Az óriás tőrösdarázs nősténye elérheti az öt centiméter nagyságot is. Ha egy ekkora rovar repül felénk, önkéntelenül a menekülés, védekezés az első gondolat, ami eszünkbe jut. Pedig ez az állat békés természetű, soha nem támad emberre, inkább menekül közelünkből.

A megtermékenyített nőstény öreg fákban tuskókban élő szarvasbogár, orrszarvúbogár és néhány cserebogár faj lárvájába rakja petéit, ami mondjuk nem szép tőle, de legalább a mi utódainkat békén hagyja. Mivel parkjainkban még szép számmal találhatunk idős fákat, darazsunk is ezek közelében jelenik meg.

Mindezt annak kapcsán írta le a nemzeti park szakembere, hogy a minap a bólyi polgármesteri hivatalhoz futott be olyan (vész)jelzés, hogy a város parkjaiban elszaporodtak az óriási darazsak. Az önkormányzat illetékese és DDNPI természetvédelmi őre közös terepszemlét tartottak, és ki is derült, hogy a gigantikus tőrösdarázs okozta a pánikot.

A lakosságot felvilágosító táblák kihelyezésével igyekeznek megnyugtatni.

(Címlapi kép: Facebook/Duna-Dráva Nemzeti Park/Gregorits János)

Forrás: Pécsi STOP/DDNP