8 milliónál több támogatást kapott a Pécsi Balett az NKA-tól

2019. július 10. 10:49 2019. júl. 10. 10:49

8,1 millió forintot kapott támogatásként összesen a Pécsi Balett a Nemzeti Kulturális Alaptól különböző célokra a napokban. Az erről döntő táncművészeti kollégiumot Vincze Balázs, a Balett művészeti vezetője irányítja, az érintettség miatt minősített többség kell a támogatás megszavazásakor.

A napokban hozott döntést arról a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Táncművészet Kollégiuma, hogy idén milyen célokra mennyi pénzt ad a hozzájuk pályázóknak.

A nyertes pályázók listáján megtalálható a Pécsi Balett is, amely több célra is kapott támogatást az NKA tánckollégiumától:

  • 800 ezer forint Joseph Tmim meghívására (Joseph Tmim izraeli születésű táncos, tánckoreográfus);
  • 4 millió forint a Carmina Burana című táncelőadás megvalósítására;
  • 2,3 millió forint a Piroska és a farkas című mesebalett megvalósítására;
  • 1 millió forint a Pécsi Balett előadásainak bel- és külföldi forgalmazására.
  • A Pécsi Balettot érintő döntések a listán meg vannak csillagozva, a jelmagyarázat szerint "egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt - az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt."

    A Pécsi Balett művészeti vezetője ugyanis Vincze Balázs Harangozó- és Imre Zoltán-díjas balettművész, koreográfus, aki mindemellett - ha a nyugotszenterzsébeti polgármesterséget és a ZSÖK Nkft. ügyvezetői igazgatói posztját nem számoljuk - az NKA Táncművészet Kollégiumának miniszteri hatáskörben kinevezett vezetője is.

    Lapunk úgy tudja, ilyen esetben az érintett személy általában tartózkodik azon pályázatnál a szavazástól, amelyben érintett.

    Irodalom terén már kevésbé volt bőkező az NKA: a pécsi Jelenkor című lap ugyanis 6 millió forintnyi támogatást igényelt, de 0 forintot kaptak. A támogatásból egyébként a szerzők honoráriumát és a szerkesztők fizetését kívánták megoldani.

    Más pécsi nyertes pályázók a táncművészet kategóriában

    Pécsről a Pécsi Baletton kívül az Apodosz Alapítvány, a Pallmark Alapítvány és Hágen Zsuzsanna nyújtott be pályázatokat.

    Az Apodosz Alapítvány két jogcímen,

  • a "Bakó-Porteleki-Szűcs-Szűcs-Várnai (Broken Projektek): Still - Analóg jelenlét-kísérletek" címen létrehozandó táncelőadásra 500 ezer forintot;
  • a "Broken Projektek: Rövidtávfutó számok" című performanszsorozat bel- és külföldi forgalmazására 300 ezer forintot
  • kapott.

    A Pallmark Alapítvány a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium már bemutatott táncprodukciójának - Tiszta szívvel - belföldi forgalmazására kapott 400 ezer forintot.

    Hágen Zsuzsanna kísérletező, kortárs táncszínházi produkció létrehozására "A láthatatlan nő" címmel 500 ezer forintot kapott támogatásként.