Árpád-iskola: megint módosították a közbeszerzésen

2019. július 11. 12:30 2019. júl. 11. 12:30

Tovább késik a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására kiírt feltételes közbeszerzés elindulása.

Mint ismert, az Árpád-iskolát 2018-ban alig egy hónappal az őszi tanévkezdés előtt nyilvánították oktatásra alkalmatlannak az épületek leromlott állaga miatt. Az oda járó iskolásokat más épületekben oktatja az intézmény.

"Az iskoláról több éve tudott, hogy beázik, azonban eddig nem álltak neki a felújításnak. 2017-ben ugyan kiírtak egy közbeszerzést, ám ott magasabb árajánlatok érkeztek a rendelkezésre álló összegnél, ezért a tendert 2018 májusában leállították, az önkormányzat pedig a felújításra szánt pénz egy részét iparcsarnok-építésre fordította" - írtuk márciusi cikkünkben.

Júniusban aztán kiírták a feltételes közbeszerzést a felújításra. Az eljárás azért lett feltételes, mert bár ugyan a pécsi önkormányzatnak és a pécsi tankerületnek összesen nettó 1 milliárd 8 millió 661 ezer forintja van (az önkormányzatnak nettó 300 millió forintos uniós forrás; míg a tankerületnek egy korábbi kormánydöntés értelmében nettó 708 661 417 forint áll rendelkezésére), az nem lesz elegendő, mivel előzetesen 1 milliárd 28 millió forintot számoltak a beruházásra.

A feltételes eljárás meghirdetése azt jelenti, hogyha az ajánlattevő (az önkormányzat és a tankerület közösen) nem tudja megszerezni a maradék összeget (vagy csak kevesebbet szerez), akkor a közbeszerzés nem indul el.

Ráadásul az önkormányzat az Árpád-iskola felújítási keretéből a Magasház helyére 2016-ban beígért park létrehozásának munkálataira csoportosított át bruttó 39 millió forintot azzal, hogy azt majd visszapótolja, amikor megkapja az igényelt többletforrást.

A közbeszerzés ajánlattételi időszaka az eredeti tervek szerint július 10-én zárult volna, ám az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent korrigendum szerint az ajánlattételi határidőt július 24. délelőtt 10 órára módosították.

Hogy mikor költözhetnek vissza az iskolába a tanárok és a nebulók, az kétséges a módosítások miatt, de hogy 2020-ban még folyni fognak a munkálatok, azzal még a 2018 végén megjelent kormányhatározat is számolt.
Forrás: Pécsi STOP