28 hektáros záportározó épült Baranyában, több ezer embert védhet az ártól

2019. július 11. 17:53 2019. júl. 11. 17:53

Elkészült a Baranya-csatornára tervezett záportározó, amely négyezer embert védhet meg a jövőben a felhőszakadások idején - tudatta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.

A Mecsek északi lábánál fekvő Magyarszék szomszédságában több mint 1,9 milliárd forintos európai uniós forrásból valósítottak meg egy 28 hektár állandó vízfelületű, elsősorban árvízvédelmi célokat szolgáló záportározót.

A Baranya-csatorna mentén létesült Barátúr-tó létrehozása mintegy másfél évet vett igénybe. Megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével.

A tározó a régióba tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitású, árvíz idején akár 53,5 hektáros kiterjedésre is képes, közel 1,3 millió köbméter víz befogadására alkalmas, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe - jelezték a közleményben.

A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában épülő tározó árvízcsúcs csökkentő hatása a baranyai Sásd városáig lesz jelentősen érezhető. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni - tértek ki a létesítmény szerepére.

A DDVIZIG korábbi tájékoztatása szerint a Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. májusi és júniusi esőzésekből kialakult árhullámok.

A létesítmény aszályos időszakokban vízpótlásra is használható.

Forrás: MTI