Tovább nőtt a régióban a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma

2019. július 13. 09:47 2019. júl. 13. 09:47

Májusról júniusra sem állt meg a dél-dunántúli régióban a tartósan üres háziorovis praxisok számának növekedése. Országosan is egyre több helyen nincs háziorvos.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) havi szinten teszi közzé a tartósan üres háziorvosi körzetek listáját, a legutóbbi összesítés július elsejével zárult, vagyis a júniusi adatokat tartalmazza.

Tartósan üres háziorvosi körzetnek azt nevezik, ahol legalább fél éve nincs helyben háziorvos. Betegellátás ott is folyik, általában a szomszédos körzetek háziorvosai ugranak be saját praxisuk mellett ügyelni. Ez azonban azt eredeményezi, hogy több körzetben is rövidül a betegekre fordítható idő.

A lista szerint az országban 373 tartósan üres háziorvosi praxis található. A Mérce cikke szerint a tavaly július elsejei helyzet szerint még csak 331 tartósan üres praxis volt az országban, idén márciusban viszont már 354 volt a szám.

A cikk szerint amúgy várhatóan tovább fog emelkedni ez a szám, mert egy felmérés szerint a háziorvosok 11 százaléka 60 elmúlt, másik 11 százalékuk pedig már a 70. életévét is betöltötte. Mindeközben a fiatal, pályakezdő háziorvosok száma alacsony, emiatt a felmérés úgy számolt, pár éven belül akár 2000 praxis is megüresedhet, ami egymillió embert érinthet az országban.

A dél-dunántúli régióban is hónapról hónapra növekedik a tartósan üres háziorvosi körzetek (felnőtt, gyermek, vegyes) száma.

A friss adatsor szerint Baranyában 11 helyen nincs helyben háziorvos - az előző hónapban még csak 10 tartósan betöltetlen praxis volt a megyében. A legfrissebb tartósan üres praxis sellyei, ott január elseje óta nincs, aki betöltse a hiányt. Baranyában két olyan körzet is van - az ibafai és a nemeskei - ahol 2004. október elseje óta nem szolgál háziorvos helyben.

Somogyban a legújabb adatok szerint 19 tartósan betöltetlen praxis van - az előző hónapban még csak 18 volt a számuk.

Míg Baranyában és Somogyban csak eggyel lett több tartósan betöltetlen praxis, addig Tolnában az előző havi 21-ről mostanra 25-re növekedett az üres praxisok száma.

Forrás: Pécsi STOP