Eszüket vesztett, szerelmes őzekre figyelmeztet a rendőrség

2019. július 24. 09:41 2019. júl. 24. 09:41

Július második és augusztus első fele az őzek párzási időszaka, mikor az őzbakok a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szerint úgy rohannak keresztül az úton, mintha nem lenne holnap, ami rájuk és a közlekedőkre nézve is erősen rizikós.

A rendőrség szerint a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, ahol kitáblázták a vadveszélyt. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

A rendőrség szerint külön rizikófaktor, ha például este, éjszaka, reflektorral közlekedve találkozunk egy szerelmes őzbakkal. Az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed a duda hallatán, és menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a kocsira szerelhető vadriasztó síp is, melyet a menetszél működtet.

Ha megesik a baj, és abban a szituban találjuk magunkat, hogy a féktávon belül áll egy állat, a fékezés mellett a dudát is érdemes nyomni. A rendőrség szerint az elgázolt állatot nem szabad elvinni, mivel az az adott vadásztársaságé, ha bedobjuk a csomagtartóba, lopást követünk el.

Forrás: pecsistop.hu/police.hu