Megjelent a pályázat a Pécsi Horvát Színház igazgatói posztjára

2019. augusztus 5. 12:40 2019. aug. 5. 12:40

Kiírta az új ügyvezető igazgatói pályázatot a Pécsi Horvát Színháznál az Országos Horvát Önkormányzat. A jelölteknek nem árt a vezetői tapasztalat, a horvát felsőfokú nyelvvizsga, de azt is elvárja tőlük az önkormányzat, hogy új utakat keressenek a horvát közösség elérésére.

A kormány honlapján jelent meg a napokban a kiírás, amely szerint az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) a Pécsi Horvát Színház ügyvezető igazgatói posztjára keres jelentkezőket.

A Pécsi Horvát Színház 2017 végéig a pécsi önkormányzat alá tartozott, ám mikor kiderült, hogy a város költségvetésében többmilliárdos hiány alakult ki, akkor a városvezetés az elsők közt szabadult meg több kulturális intézményétől, így a Horvát Színháztól is, amelyet az OHÖ-nek adott el. A nyári színházi feladatokat - melyeket hagyományosan a Horvát Színház szervezett évtizedek óta - a pécsi önkormányzat a Pécsi Balettnek adta át.

A kiírás szerint az OHÖ "valódi horvát előadóművészeti szervezetet kíván fenntartani. Az új vezetőnek új utakat kell keresnie a horvát közösség elérése, az anyanyelvű színjátszás széleskörű bemutatása és a szakmai környezet ideális kialakítása érdekében országhatáron belül és túl. Az új elvárásoknak megfelelően a szervezet emberi erőforrás-gazdálkodását is újra kell strukturálni."

Az OHÖ pályázata szerint "a színház működésével szemben támasztott elvárás alapja, hogy teremtődjön meg a magas színvonalon tovább élő népszínházi hagyományok és a kísérletezésnek is teret engedő, elmélyült műhelymunka harmonikus egysége. Ennek létrejöttében a mindenkori igazgatónak meghatározó szerepe, kiemelt felelőssége van."

A jelentkezőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

 

  • szakirányú felsőfokú végzettség (szakirányú végzettségnek minősül a felsőfokú oktatási intézményben szerzett, a társaság alaptevékenységének megfelelő felsőfokú végzettség és szakképzettség, vagy jogász vagy közgazdász szakképzettség);

 

 

  • legalább ötéves szakmai gyakorlat (szakmai gyakorlatnak minősül a valamely előadóművészeti szervezetnél, a szervezet alaptevékenységének megfelelő és ahhoz közvetlenül kapcsolódó munkakörben, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetében pedig az ilyen feladatkörben eltöltött idő) vagy legalább hároméves előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat (vezetői gyakorlatnak minősül a valamely előadó művészeti szervezetnél vezetői vagy magasabb vezetői munkakörben, vagy e feladatkörben munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban eltöltött idő);

 

 

  • büntetlen előélet;

 

 

  • horvát nyelvből felsőfokú C típusú nyelvvizsga.

 

A tulajdonos OHÖ több feltételt is támaszt a majdani ügyvezető igazgató felé. Ilyen - többek közt - a nézőszám növelése; a színház anyagi lehetőségeinek figyelembe vételével működési koncepció kidolgozása; a színház új épületének megfelelő működtetési feladatok megszervezése; valamint új közszolgáltatási szerződésre vonatkozó javaslat kidolgozása.

Hogy a jelentkezők művészeti programja mit tartalmazzon, arra is van ötlete az OHÖ-nek. Ilyen többek közt:

 

  • a többféle igényt kielégítő magas színvonalú munka;

 

 

  • fokozott részvétel a fiatalok színházra nevelésében, illetve a színházközönségben a számarányuk növelésében;

 

 

  • évadonkánt legalább négy új darab műsorra tűzése;

 

 

  • a műsortervben kiemelt figyelem a kortárs és klasszikus szerzők darabjainak bemutatására;

 

 

  • társulatépítés;

 

  • "a közönség és a tulajdonos igényeihez igazodó műsorterv készítése";

 

  • "az új ingatlan adottságaihoz igazodó művészeti koncepció kialakítása"

 

- áll a pályázati anyagban.

Az OHÖ úgy számol, hogy 2020-ban a színháznak 57,765 millió forintos bevétele lesz (támogatások, pályázatok, stb.), de a ráfordítások összege is ugyanennyi lesz.

A pályázati felhívás július 31-én jelent meg a kormány honlapján, a jelentkezési határidő az ettől a dátumtól számított 30 nap múlva, azaz augusztus végén jár le.

Az igazgatói pályázat nyertese 2020. február 1-től 2024. január 31-ig töltheti be a posztot.

A Pécsi Horvát Színházat 2009 óta Vidákovics Szláven vezeti.