Megint eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó Hotel Pátria

2019. augusztus 5. 16:01 2019. aug. 5. 16:01

Korábban a Danubius Hotels volt a tulajdonosa a pécsi Kórház tér mellett álló Hotel Pátriának, ám alig három éve a Mészáros-érdekeltség Diófa Alapkezelőhöz került. Most ők akarnának túladni az épületen, amelybe magánlakásoktól diákszállóig és magánklinikáig már sok mindent megálmodtak, mióta kihasználatlanul áll.

A bama.hu cikke szerint ismét eladósorba került a pécsi Kórház tér mellett álló Hotel Pátria. Az épület régóta üresen áll, a cikk szerint utoljára a 2015-ös Europa Cantat alatt fogadott nagyobb csoportokat (és a Pécsi Országos Színházi Találkozókon is sokszor szerepelt szálláshelyként - a szerk.), de amúgy év közben eléggé kihasználatlanul állt.

Az épület korábban a Danubius Hotels Zrt. tulajdonában állt, a cégtől 2016-ban került át a Diófa Alapkezelő Zrt-hez a hotel. A Diófa Alapkezelő Zrt-ben a szavazati jog mértéke szerint minősített többséggel rendelkező tulajdonos az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. az e-cégjegyzék adatai értelmében, amely mögött a Forbes július 25-ei cikke szerint a következőképp áll fel a kapcsolati- és cégháló:

"Az MTB Zrt. többségi tulajdonosa a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. Ez utóbbinak több tulajdonosa is van, közülük egy a Talentis Group. Több áttéten keresztül érdekelt benne az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő, ez Vida Józsefé, aki a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke, Mészáros földije és régi üzlettársa, a vagyonkezelőn keresztül vásárolta fel nemrég a TV2 kereskedelmi televíziós csatornát is. Érekelt a cégben az Arthur Bergmann Hungary Zrt. is, ennek tulajdonosai szintén Mészáros és Vida környezetéhez köthetőek."

A bama.hu cikke szerint az eladás tényét megerősítette nekik a Diófa Alapkezelő, a cég elsősorban szállodai és szállásfejlesztési hasznosítás lenne a legcélszerűbb, de iroda- és egyéb alternatív hasznosítási mód is lehetséges.

A lap szerint a Danubius Hotels anno először másfél milliárd forintért akarta eladni a hotelt, végül 850 millió forintos lett az eladási ár. Volt ugyan befektető, aki félmilliárdot adott volna a 116 szobás és egy lakosztályos hotelért, de végül a Diófa Alapkezelő Zrt. által működtetett Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap lett a vevő 2016-ban. Az ingatlan hasznosítására több elképzelés is született az utóbbi években, volt, hogy külföldi dikoknak kollégiumot, apartmanlakásokat és magánklinikát álmodtak a falai közé.