Adósságmatek: 14 milliárdot visz az állam, 11 milliárd hitel marad

Tizennégy milliárd forintot vállal át az állam Pécstől, így lenullázódik a baranyai megyeszékhely adóssága - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Páva Zsolt polgármester hétfőn a városházán. A folyószámla-, a működési és a buszbeszerzésre felvett hitelek azonban tovább pörögnek, így Pécsnek körülbelül 11 milliárd forint adóssága marad.
 
 

Adósságmatek: 14 milliárdot visz az állam, 11 milliárd hitel marad

Tizennégy milliárd forintot vállal át az állam Pécstől, így lenullázódik a baranyai megyeszékhely adóssága - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Páva Zsolt polgármester hétfőn a városházán. A folyószámla-, a működési és a buszbeszerzésre felvett hitelek azonban tovább pörögnek, így Pécsnek körülbelül 11 milliárd forint adóssága marad.
 
 
 
 

 
 

Adósságmatek: 14 milliárdot visz az állam, 11 milliárd hitel marad

Tizennégy milliárd forintot vállal át az állam Pécstől, így lenullázódik a baranyai megyeszékhely adóssága - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Páva Zsolt polgármester hétfőn a városházán. A folyószámla-, a működési és a buszbeszerzésre felvett hitelek azonban tovább pörögnek, így Pécsnek körülbelül 11 milliárd forint adóssága marad.- Összesen 14,4 milliárd forintnyi adósságot vállal át Pécstől az állam még az idei évben - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Páva Zsolt polgármester hétfőn délelőtt a városházán. Az eseményen a sajtó munkatársain kívül a belügyminisztérium több tagja mellett a pécsi országgyűlési képviselők és Bánki Erik regionális Fidesz-vezető is feltűnt.

A belügyminiszter elmondta, azért érkezett, hogy áttekintse Pécs 2013-as és 2014-es költségvetését, mert a többi önkormányzat mellett Pécs is nehéz helyzetben van. Országosan körülbelül 1250 milliárd forintot tett ki az önkormányzatok adósságállománya, ezt kezdték átvállalni az idei év elejétől. - Pécs ebben kiemelt szerepet kapott - fogalmazott Pintér -, mert nem 50, hanem 70 százaléknyi adósságát vállalták át. (Számszerűsítve: a 43,2 milliárd forintból 29, 2 milliárd forintot, így marad összesen 14 milliárdnyi adósság.)

Az átvállalás után, még az idei évben összesítve körülbelül kétmilliárd forint segítség érkezett Pécsre különféle címek alatt (évközi támogatásként 1,5 milliárd forint például), valamint a térség közfoglalkoztatására is körülbelül kétmilliárd ment el, de az egyetem is kapott másfél milliárd forintot. A biomassza erőmű fejlesztésére 450 millió forintot adott az állam - tette hozzá a belügyminiszter.

- De a nagy kérdés az, hogy ma mennyi pénzt hoztunk, mennyi pénzt adunk át - vezette fel Pintér, aki kijelentette: 14,4 milliárd forint adósságot visznek el, ami azt jelenti, hogy nulla lesz Pécs adóssága az év végére. Ez azt is jelenti, hogy a kamatok, és egyebek csak évi hárommilliárd forintot tettek ki, ezektől most megszabadult a város. Az önkormányzati cégek adósságait azonban nem fizeti ki az állam, bármennyire is szeretné ezt a városvezetés - tette hozzá Pintér, mire Páva Zsolt halkan göcögött.

A polgármester 2009-től kezdte el az összesítést: 2009-ben még más kormány volt, mikor városvezető lett, de akkor azt a célt tűzte ki, hogy a város adósságállománya csökkenjen. "Ez sokszor kilátástalan volt, mert minden külső körülmény ellenünk játszott, de nem adtuk fel: létszámleépítések történtek, felszámoltuk a politikusi jutalmakat, takarékos és ésszerű működést kezdtünk el." Páva Zsolt szerint az állami adósságátvállalással sem lesz kolbászból a kerítés, de legalább fel tud lélegezni a város, és el tud indulni a fejlődés azon útján (a 2014/20 uniós ciklus is nagy segítség lesz), melyet a városvezetés szán neki.

Újságírói kérdésre Pintér Sándor elmondta, az adósságátvállalás nem jelenti azt, hogy az állam fizet Pécs helyett, hanem azt, hogy az állam jobb kondíciójú hiteleket tud felvenni egy önkormányzatnál. Az átvállalás nem növeli az ország adósságállományát, hiszen abba eleve beleszámítják az önkormányzati mínuszokat - mondta el Pintér, aki leszögezte: ettől függetlenül az új önkormányzati törvény értelmében nem lehet mínuszos költségvetést tervezni, nem lehet hitelre tervezni. Ezt fogja szolgálni, hogy az önkormányzatok hitelt csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel.

Páva Zsolt polgármester újságírói kérdésekre elmondta, a folyószámlahitel (amelyből Pécs 3,5 milliárdot használ el december végéig) nem nyúlik túl a naptári éven, de a működéshez szükséges - 2014-re pedig kivezetik ezt. Az önkormányzat tulajdonában álló cégeknek összesen körülbelül 10 milliárd forintos adósságai vannak.

A Pécsi STOP kérdésére Páva Zsolt elmondta, a négymilliárd forintos buszbeszerzési hitel, és a hárommilliárd forintos működési hitel az átvállalástól függetlenül tovább pörög, mert azt nem érinti az állami kezdeményezés.

 

 

 
 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Pécsi STOP-ot a Facebookon is!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ön szerint is egyre több a hülye sofőr? (lezárva)

 
  • 421   Határozottan, napról napra több

     
  • 14   Épphogy nem, egyre javul a közlekedés

     
  • 275   Mindig is ennyien voltak, csak eddig nem videózták nyakra-főre őket

     
  • 105   Soros