Átadták az ipari parkot - a Jóistennek is tetszik a beruházás

Átadták a déli ipari park 80 hektárját. A beruházás majdnem másfél milliárdba került, ebből több, mint 1 milliárd támogatás. Semmi sem állja már útját a befektetők tömegének.
 
 

Átadták az ipari parkot - a Jóistennek is tetszik a beruházás

Átadták a déli ipari park 80 hektárját. A beruházás majdnem másfél milliárdba került, ebből több, mint 1 milliárd támogatás. Semmi sem állja már útját a befektetők tömegének.
 
 
 
 

 
 

Átadták az ipari parkot - a Jóistennek is tetszik a beruházás

Átadták a déli ipari park 80 hektárját. A beruházás majdnem másfél milliárdba került, ebből több, mint 1 milliárd támogatás. Semmi sem állja már útját a befektetők tömegének.Az ünnepségre hosszan gyülekeztek a helyi hírességek és potentátok. Feltűnt például Szalai Sándor és Bachar Najari. A jelek szerint valóban roppant kulturált hangnemben folyhatott a Zsolnay márkanév lenyúlása körüli jogvita, sem ő, sem a közelben álló Csizi Péter vagy Páva Zsolt nem tűnt sértődöttnek. Mert természetesen itt volt Pécs első embere, volt és leendő alpolgármesterek, két államtitkár, a PTE rektora, és még sokan mások.

Majd némi államtitkárkésés, de tényleg, csak ízléssel, kevés fúvósnégyes, és meg is kezdődött az esemény.

Tények és számok: a DDOP-1.1.1/AC-11-2012-0003 számú pályázattal a Pécs Déli Ipari Park fejlesztésében megvalósult infrastruktúra-hálózat és szolgáltatóház "Az üzleti Infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése - ipari parkok, iparterületek támogatása" címmel készült el az Új Széchényi Terv Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében. A projekt megítélt összköltsége nettó 1.096.857.976.- Ft. A megítélt támogatás összege nettó 461.372.082.-Ft. volt. A megvalósult beruházás összértéke 1.450.000.000.- Ft. Na ezt nem is értettük, de az biztos, hogy drága volt. Ami biztosnak tűnik: az utóbbi összeg az, amibe ez az egész került, a 460 millió pedig az EU hozzájárulása.

80 hektár tereprendezése zajlott le, 840.000 köbméter földtömeget mozgattak meg, 2-2 kilométer víz-, szennyvíz-, csapadékvíz hálózat létesült, 2,4 kilométer közforgalom számára megnyitott magánút és kerékpárút épült meg, és emellett egy új szolgáltatóház készült el inkubációs jelleggel. Villamoshálózatot hoztak létre, trafót telepítettek, megtervezték a buszmegállókat és a beindítható buszjáratok vonalait. Az új utakat "a hatályos önkormányzati rendelet el is nevezte javaslataink figyelembe vételével olyan magyar származású tudósokról, fejlesztő mérnökökről, akiknek életútja példaként szolgál és irányt mutat számunkra az ipari park virágzó, munkahelyteremtő vállalkozásokkal való betelepítése során". Bizony. Ők pedig a következők: Barényi Béla, Galamb József, Simonyi Károly, Déri Miksa.

Török Béla FEB elnök az ide vezető útról beszélt. Rákossy Balázs NGM államtitkár szerint a Jóistennek is tetszik a beruházás, mert a nap is kisütött közben. Elmondta: a következő uniós ciklusban a remények szerint az eddiginél is nagyobb beruházások valósulhatnak meg a régióban is. A kormány méltánylandónak tartja a pécsi, baranyai választási eredményeket - nagy rejtély, hogy ezt miként gondolta az államtitkár. Arról mindenesetre alaposan biztosította a megjelenteket, hogy a pécsi szándékokat támogatja a kormány.

Páva Zsolt szerint történelmi kihívás Pécs iparát újra beindítani, versenyképessé, erőssé tenni. A múlt vasárnapi szavazás alapján a pécsiek is ezt szeretnék. Egy korábbi önkormányzat nem tette meg, hogy ipari parkot fejlesszen, de 2009-ben sikerült erre a távolodó vonatra felszállni. Az összese esemény mellett is ez az elmúlt évek legfontosabb eseménye Páva Zsolt szerint. A polgármester kiemelte a partneri viszonyt, amelyet az osztrák tulajdonostól kaptak.

Az államtitkár, a polgármester és az osztrák partnerek átvágták a szalagot, és ezzel tényleg, a legutolsó akadály is elgördült a befektetésvonzás elől, az esemény érdemi része pedig a vége felé vette az irányt, de belefért még egy szimbolikus faültetés. Páva Zsolt és Barna Béla ültették el, és ha még sok ilyen lesz, akkor nem marad hely a betelepülő cégeknek, vagy erdő nő az ipari park helyén. Volt meglepetés is, a hadsereg egy berepülő pilótája a szpíker ügyvezető szerint "ragaszkodott hozzá, hogy pár tiszteletkört" műrepüljön.

 

 

 
 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Pécsi STOP-ot a Facebookon is!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ön szerint is egyre több a hülye sofőr? (lezárva)

 
  • 421   Határozottan, napról napra több

     
  • 14   Épphogy nem, egyre javul a közlekedés

     
  • 275   Mindig is ennyien voltak, csak eddig nem videózták nyakra-főre őket

     
  • 105   Soros