Egyre többen hajtanak az állami földekre

Újabb száz hektárok keltek el

Városi ügyvéd, polgármester és jegyző - mindnek egyre édesebb a föld illata. Főleg ha az állami, és tucatjával, vagy százával lehet hozzájutni hektárjához. Újabb adag földet osztottak ki, a nyertesek között sok régi-új arcot látni.
 
 

Egyre többen hajtanak az állami földekre

Újabb száz hektárok keltek el

Városi ügyvéd, polgármester és jegyző - mindnek egyre édesebb a föld illata. Főleg ha az állami, és tucatjával, vagy százával lehet hozzájutni hektárjához. Újabb adag földet osztottak ki, a nyertesek között sok régi-új arcot látni.
 
 
 
 

Egyre többen hajtanak az állami földekre

Újabb száz hektárok keltek el

Városi ügyvéd, polgármester és jegyző - mindnek egyre édesebb a föld illata. Főleg ha az állami, és tucatjával, vagy százával lehet hozzájutni hektárjához. Újabb adag földet osztottak ki, a nyertesek között sok régi-új arcot látni.

Érdekesen alakulnak a baranyai földpályázatok. Hiába elemezgetjük a megye különböző területeit, valahogy mindig vannak visszaköszönő nevek, ami ellentmondani látszik a Fidesz azon állítólagos törekvésének, hogy a helyi gazdálkodók kezébe kell a földeket adni.

A másik szembetűnő dolog, hogy hiába nyerik el emberek tucatszámra állami földek hektárjait, valahogy mégis kevés köztük az elégedett. Ami viszont ennél is izgalmasabb: a jó magyar föld, amitől egy időben úgy menekültek tulajdonosaik, mintha veszett volna, egyre vonzóbb lesz a városi népeknek is, akik egyre-másra kapnak kedvet a gazdálkodáshoz, állattartáshoz.Pintér Sándorról, és nem a belügyminiszterről, már számos alkalommal írtunk. Először 200 hektár földet nyert, majd információink szerint felesége tett szert két trafikra. Utána megint a családapa brillírozott: cége csaknem 23 millió forintot nyert 8 fő foglalkoztatására. Pintér kendőzetlenül a megyei Fidesz-elnök nagy barátja. Volt a Fidesz támogatásával polgármester-jelölt, de úgy tudjuk: Tiffán Zsolt kampányában is tevékenyen részt vett.

Pintér Sándor neve - mármint ezé a Pintéré - először akkor röppent fel, amikor pályázat nélkül jutott 200 hektár földhöz. Az ügy először a HVG online kiadásán jelent meg. A lap azt írja: a Szentlőrinci Szolanum Kft. pályázat nélkül veszített el bő 200 hektárt, vagyis eddig művelt területeinek majdnem a felét. Pedig a Szolanum kifejezetten az állattartást ösztönző szaktárca szája íze szerinti vállalkozás, hiszen vetőmag- és takarmánytermesztés mellett sertéstartással is foglalkozik.

A nyertes a Fleisch-Hyb lett, a cég ügyvezetője, Pintér Sándor a HVG-nek elismerte, hogy pályázniuk sem kellett, elég volt egy kérvényt írniuk, hogy "szeretnék a földet bérbe".

A 2013. tavaszán írt ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kétezer hektárnyi baranyai termőföldre pályázatot. Elméletileg már nyáron eredményt kellett volna hirdetniük, de csak töredékéről született döntés, illetve jelent meg az eredmény az NFA honlapján. Idén, január végére datálódik az a hirdetmény, ami újabb örömet okozhatott Pintérnek, mert Kisszentmárton határában 8,9 hektárt, Magyarmecskén egyenesen 47 hektár földet nyert a Fisch-Bau Bt., Királyegyházán 32,4, Bicsérden 11,4 hektárral gazdagodott egy Fleisch-Hyb nevű kft.Mindenképpen érdekes, hogy a Magyarmecskei területen például csak 2016-ban kezdhet el gazdálkodni a nyertes, mert addig tart a jelenlegi bérlő bérleti joga.

Hogy kapcsolódik mindez Pintérhez? A Fisch-Bau Bt. beltagja a Fleisch-Hyb, kültagja pedig ifj. Pintér Sándor. A Fleisch-Hyb ügyvezetője pedig, mint tudjuk, maga Pintér Sándor.

A Pintér-birodalom tehát a fent említett 200 hektáron túl további 100 hektárral gyarapodott, egyetlen földosztás alkalmával.

Ahogyan azt már akkor, korábbi cikkünkben megjósoltuk: fénylik még a fehér sas a Pintér-birodalomnak. Nem is csalódtunk: a Fisch-Bau és a Fleisch-Hyb összesen mintegy 275 hektárt nyert Pellérd, Szava és Szentegát térségében. Az Új dunántúli Naplóban Pintér azt mondta erről: ha a Tiffán Zsolttal ápolt barátságán múlt volna, többet is nyerhetett volna, cégei több, mint 1000 hektárra pályáztak. Azt is mondta: az állatainak kell a takarmány.Mint említettük: az urbánus lét nem feltétlenül gátja a földnyerésnek. A PIN-HOR-PIG Agro Kft. 37 hektár földet nyert Bürüs határában. Segítünk kicsit a név lefordításában: PIN(tér Sándor, lásd fenn)-HOR(váth Krisztián, Szigetvár jegyzője). A pig disznót jelent angolul, ebbe ne is menjünk bele, főleg mert a jegyző és a nagyvállalkozó közös cége szarvasokkal foglalkozna.

Horvárh Krisztián nem volt elégedett a 37 hektárral. Megkeresésünkre azt mondta, 21 birtoktestre pályáztak, és csak egyet nyertek, a tervezett közel 1200 szarvas helyett 300-at tudnak majd ebből táplálni. A birtokkezelés csínjáról-bínjáról viszont már Pintért kellett volna kérdeznünk, Szigetvár kaposvári illetőségű jegyzője inkább csak tulajdonostárs a furfangos nevű társaságban.Dr. Bíró Balázs ügyvéd (aki ragaszkodott a dr. előtaghoz, így azt a Pécsi STOP régi szokásával ellentétben jobb híján ott hagytuk - a szerk.), Pécsett és Budapesten van irodája. Bíró egyben a Sziget Gazdaföld Kft. egyik tulajdonosa. A társaság igen szépen nyert a 2013 nyarán kiosztott földekből: Szentegát és Magyarmecske térségében közel 150 hektárral gazdagodik - majd 2016-tól, hiszen birtokba lépni csak akkor fognak.

Természetesen tőle is megkérdeztük, hogy gazdaként milyen múlttal bír. Az ügyvéd elmondta: a társaság másik tulajdonosa és egyúttal ügyvezetője a húga, Bíró Zsuzsanna, aki okleveles gazdálkodó. Megtudtuk azt is: édesapjuk évtizedes múlttal bír az erdőgazdálkodás terén (a pécsváradi polgármesterről van szó - a szerk.). Dr. Bíró Balázs saját bevallása szerint nagyon szeretne a családi gazdálkodáshoz maga is hozzátenni, de sok hozzáértéssel nem bír, így társtulajdonosként tudott beszállni a családi cégbe. A kft.-t egyébként pár héttel a földpályázat előtt jegyezték be. Ez a jogász szerint kifejezetten cél volt: projektcégnek szánták, és nem akarták összevonni a többi családi vállalkozással, az üzleti tervet is így adták le. A kft. őshonos állattartással foglalkozik majd.

Bíró elmondta azt is: jóval nagyobb területre adtak be pályázatot, de megérti a döntéshozókat, ha az volt a céljuk, hogy több, kisebb családi gazdaságot támogassanak.

Az ügyvéd neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel kísérik a pécsi közéletet. A jogász három olyan cégben is érintett, amelyek megbízásos jogviszonyban állnak a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat különböző gazdasági társaságaival. A cégek a jobboldali éra alatt több tízmillió forintot kaptak munkájukért.Kolovics János, Szigetvár fideszes polgármestere nem cifrázta: saját nevén pályázott állami földekre. Nyert is 28 hektárt Nemeske mellett, de az egyik baranyai napilapnak azt mondta: visszaadja. Azt mondta: 160 hektárra pályázott, a négy birtoktestből csak a legkisebbet nyerte el, így céljait nem tudja megvalósítani. "Váljon inkább más családok hasznára ez a terület, s valósuljanak meg olyan családok célkitűzései, akik a kormány szándéka szerint csakis ebből élnek" - mondta az Új Dunántúli Naplónak a polgármester.

A nagy kérdés már csak az, hogy a megyei Fidesz elitjéből éppen kikopó lovagnak miért nem azelőtt támadtak ilyen szép gondolatai, hogy egyáltalán beadta a pályázatot.

Kerestük mi is a polgármester urat, titkárnője ígért is visszahívást, de eddig ez nem történt meg.

A fent említett cégek közül kettő is (a Bíró Balázs, illetve a szigetvári jegyző érdekeltségébe tartozó) pár héttel a pályázatok beadási határideje előtt lett bejegyezve. Más, korábbi, földmutyi kapcsán írt cikkekből ismerős cég is feltűnt az új nyertesek között, mint a Sertáp Kft. Ezek, valamint az elnyert, de főleg a megpályázott földek irdatlan mértéke legalábbis kérdésessé teszi a Fideszes kormányzat azon állítólagos törekvését, hogy a földet a gazdálkodók, a családok kapják. A rendszerbe újonnan bejövő társaságok ugyanis óhatatlanul, száz hektár-számra nyerik el a földet azok elől, akik eddig valóban ebből éltek.

 

 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Pécsi STOP-ot a Facebookon is!
 
 
 

Hirdetés

 

Hirdetés

 
 
 

Ön szerint is egyre több a hülye sofőr? (lezárva)

 
  • 421   Határozottan, napról napra több

     
  • 14   Épphogy nem, egyre javul a közlekedés

     
  • 275   Mindig is ennyien voltak, csak eddig nem videózták nyakra-főre őket

     
  • 105   Soros