Elhunyt a Star Trek zeneszerzője

Elhunyt Alexander Courage Emmy-díjas zeneszerző, akinek legismertebb szerzeménye a Star Trek-tévésorozat zenéjének témája volt.
 
 

Elhunyt a Star Trek zeneszerzője

Elhunyt Alexander Courage Emmy-díjas zeneszerző, akinek legismertebb szerzeménye a Star Trek-tévésorozat zenéjének témája volt.
 
 
 
 

 
 

Elhunyt a Star Trek zeneszerzője

Elhunyt Alexander Courage Emmy-díjas zeneszerző, akinek legismertebb szerzeménye a Star Trek-tévésorozat zenéjének témája volt.A három éve betegeskedő, 88 esztendős művész egy kaliforniai gondozóotthonban hunyta le szemét május 15-én - közölte csütörtökön a zeneszerző mostohalánya.

Hosszú pályafutása során Courage számos filmzene megalkotásában működött közre, olyan híres musicalek zenekari feldolgozását készítette el - az ötvenes, hatvanas években - mint a My Fair Lady, a Hello, Dolly, a Gigi, a Porgy és Bess, valamint a Hegedűs a háztetőn. Barátai, John Williams - aki egyebek közt a Star Wars filmek zeneszerzője - és Jerry Goldsmith többek között A Poseidon katasztrófa, a Jurassic Park és a Múmia zenekari hangzását köszönhették munkájának.

A legnagyobb sikert mégis a Star Trek zenei témája hozta meg Courage számára. 1965-ben egy hét alatt komponálta, hangszerelte zenekarra és vezényelte le. (A főtémán kívül később csak néhány epizód zenéjét jegyezte.)

"Meg kell vallanom a világ színe előtt, hogy nem rajongok a science fictionért.
Sohasem rajongtam. Szerintem csak csodálatos halandzsa. Szóval az ember ír valami - reményei szerint - csodálatos halandzsazenét, ami passzol hozzá" - mesélte egy 2000-ben adott interjújában azt is megemlítve, hogy a Star Trek-sorozat írója, Gene Roddenberry szöveget is költött a híres zenei motívumhoz, ám azt végül sohasem énekelték rá, a szerzői jogdíj felét mégis zsebre vágta.

Courage-ot Kétszer jelölték az amerikai filmakadémia díjára: 1966-ban a The Pleasure Seekers, 1968-ban pedig a Doctor Dolittle zenéjéért. Az Emmy-díjat a The Sound of Christmas című Julie Adrews-tévéshow zenei rendezéséért kapta 1987-ben.

 

 

 
 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Pécsi STOP-ot a Facebookon is!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ön szerint is egyre több a hülye sofőr? (lezárva)

 
  • 421   Határozottan, napról napra több

     
  • 14   Épphogy nem, egyre javul a közlekedés

     
  • 275   Mindig is ennyien voltak, csak eddig nem videózták nyakra-főre őket

     
  • 105   Soros