Orbán Viktor vejének az érdekeltsége korszerűsítheti a pécsi közvilágítást

Pécsi szál

Pécsett is Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. korszerűsítheti a közvilágítást. Amennyiben a kormány rábólint a pécsi hitelfelvételre, akkor elindulhat a projekt.
 
 

Orbán Viktor vejének az érdekeltsége korszerűsítheti a pécsi közvilágítást

Pécsi szál

Pécsett is Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. korszerűsítheti a közvilágítást. Amennyiben a kormány rábólint a pécsi hitelfelvételre, akkor elindulhat a projekt.
 
 
 
 

 
 

Orbán Viktor vejének az érdekeltsége korszerűsítheti a pécsi közvilágítást

Pécsi szál

Pécsett is Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. korszerűsítheti a közvilágítást. Amennyiben a kormány rábólint a pécsi hitelfelvételre, akkor elindulhat a projekt.A napokban Orbán Ráhel facebook-os posztja után cikkezett az Átlátszó arról, hogy miből telhet a miniszterelnök lányának tandíjra. A cikkből kiderül, hogy Orbán Ráhel férje Tiborcz István, jelenleg ötven százaléknyi tulajdonnal bír az Elios Zrt.-ben. A cég főleg közvilágítás korszerűsítésben "utazik", 2014-ben összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el - ezekből 1,9 milliárd forint értékű szerződést Tiborcz István áprilisi, tulajdonosi visszatérése után kötöttek. (Akit érdekelnek a korábbi tulajdoni viszonyok azt itt olvashatja el.) Az Átlátszó szerint "a pályázati sikerek nagy része, 2,1 milliárd forintnyi szerződés egyetlen kiírásnak köszönhető. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012 végén kiírt energiatakarékossági célú tenderének (KEOP 5.5.0./A/12-2013), amelyen többek közt önkormányzatok pályázhattak közvilágítás-korszerűsítési projektekkel."Az Elios Innovatív Energetikai Zrt. mind a piaci, mind a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó tevékenységét a vonatkozó jogszabályok maradéktalan megtartása mellett végzi, ideértve a különböző sajtócikkekben megjelölt eljárásokat - közölte a cég vezérigazgatója hétfőn az MTI-vel.

Sájer Gábor azt követően adott ki közleményt, hogy az elmúlt napokban a sajtóban azzal vádolták meg a céget, hogy "kétségbe vonják munkájának tisztaságát, becsületességét és szakmaiságát".

Közölte, az egyes írásokban a valóságnak nem megfelelő állítások, továbbá a személyekről közölt "valósággal nem egyező tények tekintetében a szükséges jogi eljárásokat megindítják".

Sájer leszögezte, a cég tevékenységét a vonatkozó jogszabályok maradéktalan megtartása mellett végzi, ezért szerinte "érthetetlen és rosszindulatú az a megközelítés, hogy amennyiben egy cégnek bármiféle köze van a Miniszterelnök bármely rokonához kétségbe vonják munkájának tisztaságát, becsületességét és szakmaiságát".


A Tiborcz érdekeltségébe tartozó cég Szekszárdon is nyert. Az Index cikke szerint az Elios Innovatív Zrt. nyerte a város 750 milliós közvilágítási közbeszerzését. A dolog pikantériája, hogy Hadházy Ákos, a korábbi helyi fideszes önkormányzati képviselő tavasszal írt arról, hogy szerinte biztos, hogy Orbán Viktor vejének cége nyeri a város 750 milliós közvilágítási projektjét.A fentieken felül is maradt felújítható lámpa az országban. Mint ismert: közvilágítást korszerűsítene Pécs is, csak éppen részben hitelből, mert a teljes csere a becslések szerint 1,5-2 milliárd forintba kerül, és ebből csak félmilliárd forinthoz lehet pályázat útján hozzájutni. Páva Zsolt polgármester előterjesztése szerint a projekthez az 1,045 milliárd forintos hitelt 420 millióért folyósítja az OTP. A hitelfelvételre az új közgyűlés rábólintott, már csak a kormányon múlik, hogy eladósodhat-e egy csöppet a város.

A felhívás még júliusban jelent meg a közbeszerzési értesítőben, amire két cég jelentkezett. A gov.pecs.hu-ra felkerült anyag szerint a nyertes az Elios Innovatív Zrt., miután a másik cég, a Pannon Nívó Zrt. hiányos pályázatot adott be. Az Elios nettó 894 749 329 forintért korszerűsítheti a közvilágítást, de még teljesülnie kell egy-két feltételnek. Az "ajánlatkérő tájékoztatja az eljárás résztvevőit, hogy a beruházás fedezetéül szolgáló hitel felvételére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményesen lezárásra került, azonban a hitelszerződés megkötéséhez a Kormány előzetes engedélye, valamint a refinanszírozó MFB Zrt. jóváhagyó engedélye és nyilvántartásba vétele szükséges".

Tehát amennyiben az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány rábólint a hitel felvételére, akkor a vejének az érdekeltségébe tartozó cég korszerűsítheti a pécsi közvilágítást.

A hitelt Pécs pedig 2029-re vissza is fizeti, ha minden jól megy.

 

 

 
 
Ha tetszett a cikk, kövesd a Pécsi STOP-ot a Facebookon is!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ön szerint is egyre több a hülye sofőr? (lezárva)

 
  • 421   Határozottan, napról napra több

     
  • 14   Épphogy nem, egyre javul a közlekedés

     
  • 275   Mindig is ennyien voltak, csak eddig nem videózták nyakra-főre őket

     
  • 105   Soros