Egyezséget vár Magyar Pétertől az Egységes Diákfront és az OKA

2024. április 26. 07:30 2024. ápr. 26. 07:30

Az Országos Közös Akarat (OKA), és az Egységes Diákfront (EDF) vezetői ugyancsak meglepődtek, hogy előre meghirdetett, a Belügyminisztérium előtt tartandó tüntetésükre „rászervezett” Magyar Péter egy demonstrációt, igaz, egy nappal korábbra, de ugyanoda, és szintén a gyermekvédelem ügyében. Azt még nem tudni, hogy ez pusztán figyelmetlenség volt-e, mindenesetre megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot. Ahogy Kiss Gergely, az EDF elnökségi tagja elmondta, legalább olyan szinten jó lenne együttműködni, hogy Magyar Péter megemlíti az EDF tüntetését is, azért, hogy a két esemény ne üsse ki egymást. Még nem kaptak választ a megkeresésükre. Egy biztos, forró délutánok várhatók a Belügyminisztérium előtt pénteken is, szombaton is

A kegyelmi botrány kirobbanása után furcsa jelenségek kísérik az idei önkormányzati és EP-választási kampányt. Most tekintsünk el az olyan egyszerű dolgoktól, hogy az önkormányzati választáson felkészületlen, helyesen írni sem tudó, vagy épp a gyerek fejét naplóval püfölő jelölteket indít a Fidesz, merthogy történik itt más furcsaság is. Például akarva, vagy akaratlanul – egyelőre nem tudjuk miért – egymásra szerveződnek események a gyermekvédelemről. 

„Az ember azt gondolná, hogy a kommunikációjuk alapján családbarát és gyermekvédő kormány, legalább ebben témában mutat bármiféle nyitottságot, de a szakértők és érintettek segítségével egyaránt alkotott gyermekvédelmi törvényjavaslatot a mai napon leszavazták. A gyermekvédelem számunkra mindennel szemben prioritást élvez, hajlandóak vagyunk a falig, sőt még azon is túl elmenni érte…” Ezt még április 16-án tette ki a Facebook-oldalára az Egységes Diákfront. És tényleg hajlandók a falig, sőt még azon túl is elmenni érte, ugyanis április 20-án az Országos Közös Akarattal (OKA), és a Civil Bázissal közösen Országsátor címmel háromnapos virrasztást hirdettek április 26-28 között a Sándor-palota mellé, ahogy erről a Hírklikk is beszámolt.  

Az Egységes Diákfront még egy lépést tett április 22-én, tüntetést hirdetett a gyerekek védelméért a Belügyminisztérium elé szombatra, azaz április 27-ére, 17 órától „Itt a vége, fuss el véle” címmel. Az eseményen felszólal majd Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke, Kenderes Lilla és Zádor Nina, az Egységes Diákfront elnökségi tagjai, Sikoparija Lujza, a Miutánfelmondtam és a Civil Bázis miskolci aktivistája, valamint Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. 

Vagyis erről a tüntetésről már április 22, hétfő óta tudható volt, hogy lesz. Közben azonban Magyar Péter, a kegyelmi botrány után a magyar politikai életbe berobbant új szereplőként úgy döntött, országjárásra indul, és ennek keretében április 23-án Pécsre is elment. Ott jelentette be, hogy április 26-ára, péntekre, 18 órától tüntetést szervez a gyermekvédelem ügyében a Belügyminisztérium épülete elé, hogy Pintér Sándor lemondását és a kormány távozását követelje. Vagyis pont egy nappal az Egységes Diákfront demonstrációja előtt, ugyanazon okból, ugyanazon a helyszínen. 

Megkérdeztük az OKA és az Egységes Diákfront szervezőit, mit szólnak ehhez. 

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja elmondta, elsősorban meglepődtek, hogy most hirtelen Magyar Péter is a gyermekvédelem ügyében szervez tüntetést, másodsorban pedig megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot, hogy legalább olyan szinten próbáljanak meg együttműködni, hogy megemlíti az EDF tüntetését is, vagyis a két esemény ne üsse ki egymást. Kiss Gergő szerint, ha Magyar Péter a kormányt akarja leváltani, akkor azt nem civil-, és diákszervezetek leváltásával, vagy legalábbis az ő eseményükre rászervezéssel kell kezdeni. Annál is inkább, mert az EDF nem tekinti magát a NER részének, és ha Magyar Péternek valóban a gyermekek védelme és a gyerekek ügye a fontos, akkor most ennek az ügynek mentén képes lesz egyeztetni, és valamilyen formában együttműködni. Egyelőre ezt várják, és remélik, hogy pozitív vége lesz a történetnek. 

A diákok még nem kaptak választ Magyar Pétertől. Megtudtuk azt is, ha egyáltalán nem kapnak választ, a tüntetést akkor is megtartják, mert ahogy Kiss Gergő mondta: „nekünk elsősorban a gyerekvédelem a fontos, azért kiállunk, és ebben a kampányzajban is tematizálni szeretnénk. Ha ebben más is jön velünk, annak örülünk, ha meg nem, akkor egyedül is ezt tesszük.”

Horgas Péter, az OKA egyik alapítója, a Civil Bázis elnöke azt mondta, várják a visszahívást Magyar Pétertől. Megerősítette, hogy a Belügyminisztérium előtti tüntetés egy háromnapos program része, az OKA pedig ma (pénteken) hajnalban „föltelepedett a Várba”, a Sándor-palota mellé, ahonnan ez az egész gyalázatos ügy indult. Ott lesznek egészen vasárnapig az Országsátorban, ahol ez a három nap valóban a gyerekvédelemről szól. Elmondta, mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, ki hogyan kapcsolódik ebbe a folyamatba. Ők két és fél hónapja haladnak egy úton, és erről nem fognak letérni. Merthogy tényleg nincs fontosabb, mint a gyerekek biztonsága.

Horgas Péter egyébként azt gondolja, nem baj, ha a gyermekvédelemről minél többször esik szó. Ő abban bízik, hogy ez figyelmetlenség volt Magyar Péter részéről, nyilván nagyon leterhelt most, ahogy a stábja is. Talán nem vették észre, hogy az EDF is tüntetést hirdetett, de ez már az ő felelősségük. Az OKA egyébként minden programjára hívja Magyar Pétert. Azt pedig majd ő eldönti, hogy milyen programon vesz részt. 

Az OKA-nak a PDSZ is tagja. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője szerint nem ártana, ha Magyar Péter figyelne a környezetére. Érteni lehet azt a nagy svungot, amit visz, de azért jó lenne, ha tudna a többi eseményről is. Egyébként nagyon helyesnek tartja, hogy Magyar Péter visszakanyarodik a gyermekvédelem témájához, hiszen az ő ismertsége épp ebből az ügyből fakad. Azzal ugyanis, hogy ő most erősen tematizálja a sajtót, egy csomó dolog, többek közt az a téma is elsikkad, hogy a kegyelmi botrány, illetve a gyermekvédelem ügye mögött az egész Orbán család ott van. Ráadásul épp Magyar Péter megjelenése által halkult el ez a téma. Egyelőre az sem biztos, hogy figyel másokra, „csak pörög, mint a búgócsiga, és mindent takarít el maga körül. Nem ártana, ha másra is figyelne” – tette hozzá Nagy Erzsébet. 

Egyébként más esetben is előfordult már ilyen „eseményütközés”. Magyar Péter az április 6-i Kossuth téri tüntetésen jelentette be egyrészt, hogy országjárásra indul, ahogy azt is, hogy anyák napjára, azaz május 5-ére újabb demonstrációt hirdet. Akkor többen figyelmeztették, hogy ez nem lesz jó, mert akkor lesz Budapesten az Élet Menete is, amire mindig nagyon sokan mennek el, hogy tisztelegjenek a holokauszt áldozatainak emléke előtt. Ráadásul két nagy, majdnem egy időben tartott esemény nem szerencsés egy napon, hiszen aki az egyiken részt vesz, nem tud a másikon ott lenni. Akkor a gordiuszi csomót Magyar Péter úgy vágta ketté, hogy április 17-én, a megkezdett országjáráson Gyulán bejelentette, a május 5-re, anyák napjára meghirdetett demonstráció nem Budapesten, hanem Debrecenben lesz. Erre a gyűlésre a budapesti tüntetésnél kevesebb emberre számít, de döntésében nagyobb súllyal esett latba az, hogy „Debrecen az ország fővárosa”. A politikus azt is bejelentette, hogy az EP-listaállító szavazást tartó Tisztelet és Szabadság (Tisza) Párt kampányzáró gyűlése június 8-án lesz, Budapesten, ahová „milliós” tömeget vár.

Forrás: hirklikk.hu