Ez most nem vas és nem kupola

2024. március 29. 07:00 2024. márc. 29. 07:00

Magyarországnak szüksége van radarrendszere kiegészítésére – erősítette meg a Hírklikknek Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter. Ezért épül az izraeli Vaskupola Magyarország felett. A magyar rendszer nagyon hasonló lesz ahhoz, amit Izrael használ, a cél pedig az, hogy „Magyarország is egy hiteles, elrettentő erejű légvédelemmel rendelkezzen”. Mindez várhatóan 2028-2030-ra készül el – közölte még tavaly év végén Böröndi Gábor vezérkari főnök.

A mostani beszerzés, amiről szó van, az nem vas és nem kupola – magyarázta a helyzetet Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter. Az izraeli vaskupola-rendszer lokátorokból, különböző elektronikai eszközökből és elhárító fegyverzetből áll. Magyarország a lokátorrendszer egy részét vásárolta most meg, amire egyébként szükség van a légtér ellenőrzése érdekében. A pontosság kedvéért fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem egy hatalmas, szupertitkos óriási elhárító-rendszert vettünk, de a beszerzés a szakember szerint is indokolt. 

Azért is, mert a magyar légelhárításhoz szükséges radarrendszer egyik darabját rossz helyre építették. Magyarországon a NATO költségére három nagy radar épült, kettő még a szocialista kormányok idején – megfelelő helyre –, a harmadik viszont, ami a légtérellenőrzéshez elengedhetetlen, az Orbán-kormány alatt egy völgybe került, nem megfelelő magasságú pontra, így a teljes légteret a három nagy radar nem látja. Ezért szükség van úgynevezett „réskitöltő” radarokra, amelyek azokat a holttereket is képesek ellenőrizni, ahol a három radar háromszögeléssel nem tud látni. A hiányosság miatt kellett pótolni a légtérellenőrző rendszert.

A számítások szerint 11 ilyen réskitöltő radarra van szükség ahhoz, hogy teljes legyen az ellenőrzés – beszélt a részletekről Szekeres Imre. A teljes rendszerhez kellenek majd egyéb eszközök, például föld-levegő rakéták, de ezek beszerzése egyelőre bizonytalan – tette hozzá a volt miniszter.

A szomszédos országban zajló harcok bebizonyították, hogy a légtérvédelem nélkül mind a szárazföldi csapatok, mind a civil infrastruktúra védelme elképzelhetetlen. A kockázatelemzések azt jelzik, hogy a legnagyobb veszély a légtéren át érkezhet. Hagyományos erejű szárazföldi támadásra vélhetően Magyarországnak nem kell számítania. A légierő, a légelhárítás és minden ehhez kapcsolódó fejlesztés viszont kiemelkedően fontos. A volt miniszter információi szerint az utóbbi időszakban valódi veszély nem volt a magyar légtérben, mindössze egy-egy eltévedt kisrepülő vagy utasszállító esetében kellett intézkedni.  

A NATO az európai légtér ellenőrzését stratégiai kérdésnek tartja és ezen a területen nagyon szoros az együttműködés. Nem csak előírja ennek szabályrendszerét, hanem pénzügyi eszközökkel maga is hozzájárul ahhoz, hogy a légtérellenőrzés hatékony legyen. Ahogy korábban szó volt róla, a három nagy radar a NATO hozzájárulásával épült fel, illetve egy közös parancsnokság ellenőrzi a légteret.

Ez azért nagyon fontos, mert mire Magyarország légterébe érne valami, akkor már másik ország légterében nyilvánvalóan megjelent, és erről a magyar légtérellenőrzés információt kap. Nagyon szoros az együttműködés az ismeretlen repülő tárgyak, azonosítatlan repülő eszközök vagy bármi hasonló esetben is a katonai szövetséggel. Az erős védelmi rendszer nem csak azért elsőrendű feladat Magyarország számára, mert a NATO ezt előírja, hanem mert ez garantálja a biztonságunkat – összegezte Szekeres Imre. 

Forrás: hirklikk.hu