Házon kívül: így gyarapodott minden kétharmad után a hatvanpusztai uradalom

2024. április 15. 11:10 2024. ápr. 15. 11:10

Tizenkét hektáros majorságot vett meg 2011-ben Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Hatvanpusztán. Ma már a környéken minden az Orbán vagy a Mészáros család tulajdonában van, a birtok alatt 1200 négyzetméter földalatti területet építettek, de van napelempark és pálmaház is. Az uradalom évek óta épül-szépül, és bár hivatalosan gazdaságként emlegetik, tulajdonképpen egy igazi luxusbirtok.

A Házon kívül összefoglalta, hogyan gyarapodott minden megnyert választás után egyre jobban a hatvanpusztai uradalom. 

2010


 

Az első kétharmados győzelem után Felcsút környékén egyre több földterület került az Orbán vagy a Mészáros család tulajdonába. József főherceg 12 hektáros egykori majorságát a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző vette meg 2011-ben. Ezt Mészáros Lőrinc havi 1,3 millió forintért bérelte az Orbán családtól. 

Mészáros Lőrinc akkor azt állította, nem épül ott semmi, a mezőgazdasági gépeit tárolja a birtokon. Ennek ellenére, a légifelvételekből látszott, hogy a 2010-es választások után szinte azonnal elindult a terület fejlesztése. Elsőként a korábbi tiszti lakot újították fel: kapott új tetőteret, így lett összesen 560 négyzetméternyi lakóterület. 

2014

A második kétharmados győzelem után a hatvanpusztai birtok 2016-ban került be újra a köztudatba, amikor Orbán Viktor Nárcisz kutyával közös képet rakott ki a közösségi oldalára. Ugyanis hamar kiderült, hogy a kutya gazdája a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár, és Nárcisz Hatvanpusztára van bejelentve. Politikusok, újságírók próbáltak utánajárni, hogy mi épül Hatvanpusztán: a válasz változatlan maradt – azaz, hogy ott épül a miniszterelnök apjának ökogazdasága –, Orbán Viktor pedig rendszerint azt válaszolta az erre vonatkozó kérdésekre, hogy neki ebben az ügyben semmilyen szerepe nincs.

2018

A harmadik kétharmad után még több beépíthető területet akartak, amihez kellett a tetőtér, ezt viszont a 200 éves falak nem bírták volna el, így a műemlékvédelem alatt álló istállókat egyszerűen elbontották. A hvg.hu újságírói építészek segítségével kiszámolták: az egyik korábbi istálló alá egy 500 négyzetméteres mélygarázst építettek, a másik istálló egyik szárnyát is alápincézték, és ezt a pincét is használhatják parkolóként. A két épület alatt összesen 1200 négyzetméter földalatti, autóval megközelíthető terület van. 

Úgy van kialakítva, hogy onnantól kezdve, hogy beülsz egy sötétített autóba bárhol a világon, úgy tudsz beérni Hatvanpusztára, hogy senki nem tud lefotózni téged – mondta erről a Házon kívülnek Oroszi Babett oknyomozó újságíró, aki 2014 óta követi a hatvanpusztai birtok alakulását. 

2022 

Két éve, az orosz invázió és a negyedik kétharmad után jött az energiaválság. A hatvanpusztai birtokra 150 elemből álló napelemparkot építettek, és Hadházy Ákossal megnéztük, hogy ma már egy pálmaház is áll a területen. De mára az is kiderült, hogy Hatvanpuszta környékén már minden az Orbán vagy a Mészáros családé: a két família tagjai összesen 277 hektárt, azaz 2,7 millió négyzetméter földet vásároltak Hatvanpuszta szomszédságában.

A Házon kívül riportjából kiderül: 

– a hatvanpusztai birtok alakulását 10 éve követő oknyomozó újságíró, Oroszi Babett miért gondolja úgy, hogy a sokadik kétharmad után Orbán Viktorék felmérték, hogy mindegy, mit csinálnak a területen;

– Hadházy Ákos független képviselő miért mondja azt, hogy ha meg akarjuk érteni a rendszert, Hatvanpusztára kell menni;

– Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző mikor kezdett el látványosan gazdagodni;

– és miután a drónfelvételek alapján az újságírók három éve azt is felbecsülték, mennyibe kerülhetett addig az építkezés, hogyan változtatták meg a drónozás szabályát. 

 

Forrás: rtl.hu