Nem a Fidesz fogja megállítani Magyar Pétert

2024. március 29. 15:15 2024. márc. 29. 15:15

Miközben Magyar Péter rendületlenül tör előre, és kedd este is csaknem tízezer ember volt rá kíváncsi a Vértanúk terén, a Fideszben továbbra is tanácstalanság uralkodik. Az egykori barátok Varga Judit volt férje ellen fordultak, a kormány a hozzá közeli sajtót és – néhány politikus személyében – a nehéztüzérséget is bevetette Magyar Péter megállítására. Ám a csodafegyverek egyelőre visszafelé sültek el. Pedig, pénzből és paripából nincs hiány, látható, hogy semmi sem drága Orbán Viktor és a Fidesz hatalmának megtartása érdekében.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Fideszben tanácstalanul szemlélik a történéseket. Már a kegyelmi ügy kezelésekor látszott, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás, nem ők tematizálják a nyilvánosságot, hanem – tőlük szokatlan módon – futnak az események után. Orbán Viktor pártja az elmúlt egy évben mintegy félmillió szavazót veszített, s bár ez a visszaesés csak részben írható a Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán bukásához vezető kegyelmi ügy számlájára, s Magyar Péter viharos színrelépése is csak keveset nyom a latban. Az utóbbiak azonban nyilvánvalóan hozzájárultak ahhoz, hogy a Fideszben eluralkodjon a kapkodás és a káosz. 

Orbán Viktor, aki, mint tőle tudjuk, nem foglalkozik tévésorozatokkal, ezúttal is úgy tesz, mint akinek semmi köze az egészhez. Magyar Péter második ügyészségi meghallgatásának napján, amikor a Diákhitel Központ volt vezérigazgatója ezreket vitt a Vértanúk terére, a miniszterelnöktől csak egy Hajrá magyarok! bejegyzésre futotta a Facebookon. (A szurkolás az aznap este rendezett Magyarország-Koszovó (2-0) felkészülési meccsnek szólt.)

Orbán tehát próbálja bagatellizálni a történteket, ám az események irányítása egyelőre nem a kormányzati szereplők kezében van. Magyar Péter megállíthatatlanul tör előre, és ha sikerül megfékezni, az nem az ellene szervezett lejárató kampánynak, hanem annak tudható be, hogy ennyi volt benne.

Hogy mennyi az az annyi, azt még nem tudjuk. Ami biztos, a betegségéből lábadozó Gulyás Gergely is előkerült, igaz, csak rövid időre. A kancelláriaminiszter egy néhány másodperces videó erejéig jelent meg a nyilvánosság előtt, s mélyen a nemzet szemébe nézve a következőket közölte: „Kipukkadt a lufi! Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez. Magyar Péter az új Márki-Zay! Csak annyi különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét!”

Ezt mondta az egykori barát és volt egyetemi évfolyamtárs, Gulyás miniszter, akinek mondanivalóját legalábbis megkérdőjelezi Varga Juditnak a Képmás című lapnak 2020 januárjában adott interjúja. Az akkor még igazságügyi miniszter – ugyancsak akkori – férje társaságában, mosolygós fényképen nyilatkozik a lapnak. Az interjúból kiderül, hogy a Schadl György által jó miniszter asszonynak nevezett Varga Judit felsőfokokban beszél házasságáról és az őt mindenben segítő és támogató férjéről.

A bajt jelzi – és tetézi is egyben –, hogy még Bayer Zsoltot is csatasorba kellett állítani. A Fidesz alapító a Magyar Nemzetben a rá jellemző stílusban fogalmazza meg a Fidesz apparátus véleményét Magyar Péterről: „Nagyjából tíz éve rühelljük, utáljuk, kerüljük, megvetjük ezt a senkit, ezt a gazembert mi itt, a Fideszben, nagyjából tíz éve tudjuk, miképpen bánik a feleségével, s azt is, hogy ez a dupla nulla sohasem bocsátja meg, hogy nem lett belőle senki, míg a felesége vitte valamire.” Bayer úgy látja, hogy valaki kiszemelte a feladatra „ezt a műanyag szörnyeteget, miután gondosan feltérképezte, hogy egy narcisztikus pszichopatával van dolgunk, aki bármire (is) kapható lesz”.

Hogy ki lehet az a valaki, aki – Bayer szerint – Magyart kiengedte a palackból, azt a Fidesz 5-ös számú megmondó embere nem kötötte az olvasók orrára. Gondoljanak arra, amire akarnak. Szóba jöhet Brüsszel, Soros, Gyurcsány, esetleg a migránsok, netán az a sajnálatos körülmény, hogy Orbán Viktor minden erőfeszítése ellenére, még mindig nem Donald Trump az Egyesült Államok elnöke. 

Magyar Pétert a jelek szerint a Fidesz nem tudja megállítani. Ha netán mégis csak egy átfutó felhőzetnek, rövid életű csillagnak bizonyul, azt csak magának köszönheti. Persze ő is tudja, hogy a jelenlegi one-man show nem tartható sokáig. Kell mögé egy szervezet, ismert és neves támogatók, valamint egy párt, amelynek indulását Magyar egyébként már belengette. Ennek első lépése az április 6-ra meghirdetett tüntetés lehet. „Vigyük el az ország legtávolabbi településére is a reményt, hogy lehet változás, hogy együtt képesek vagyunk egy új hazát, egy független, szuverén, boldog, modern, európai Magyarországot építeni. Segítsetek, mert csak együtt sikerülhet! De együtt sikerülni fog” – fogalmazta meg célját Magyar.

Ami persze még nem program, ígéretnek is meglehetősen vázlatos, ám azt jól jelzi, hogy a politika újdonsült magyar csillaga felismerte: egyedül, sőt, kizárólag a fővárosiak támogatásával nem lehet hosszú távon működőképes. Nem lesz könnyű „az ország legtávolabbi településeire” elvinni a reményt. Olyan helyeken kellene a Fidesszel szemben fellépni, ahol akkora a kilátástalanság, hogy a reményt még hírből sem ismerik.

Forrás: hirklikk.hu