Pilz Olivér: a Tanítanék Mozgalom választ vár Pintér Sándortól

2024. április 16. 15:20 2024. ápr. 16. 15:20

Jó lenne, ha valaki nyilatkozna arról, mennyire fertőzöttek korrupcióval a tankerületek – jegyezte meg Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója, mikor a tankerületi vezetők letartóztatásáról kérdeztük. Szerinte ugyanis az szembetűnő, hogy minden tankerületben anyagi problémák vannak, és kérdés, hogy ezek nem így keletkeznek-e. Pilz Olivér szerint „az állam azt mondja, hogy ő befekteti azt, amit be kell fektetni az oktatásba. Mi pedig azt látjuk, hogy elégtelen a szolgáltatás. Akkor ezek szerint vagy hazugságról, vagy lopásról van szó” – tette hozzá.

Korrupció gyanúja miatt jelenleg is nyomoz két tankerületi igazgatót is érintően a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Dunakeszi Rendőrkapitányság. A közelmúltban letartóztatták a Belső-pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetőjét, aki úgy manipulált egyes, a tankerület által kiírt közbeszerzési eljárásokat, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki. A Tanítanék értesülései szerint mennyire lehet országos ez a fajta fertőzöttség?

Azt mi is szeretnénk tudni, úgyhogy ezzel kapcsolatban majd kérdezünk is. Azért az szembetűnő, hogy minden tankerületben anyagi problémák vannak, és kérdés, hogy ezek nem így keletkeznek-e. Jelenleg két fajta álláspont van, az állam azt mondja, hogy ő befekteti azt, amit be kell fektetni az oktatásba. A másik álláspont pedig, hogy azt látjuk elégtelen a szolgáltatás. Akkor ezek szerint vagy hazugságról van szó, vagy lopásról. Jó lenne, ha nyilatkozna erről valaki.

Ez ügyben a Tanítanék keresni fogja Pintér Sándort? 

Még nem tudom, hogy konkrétan kit fogunk keresni, erről nem tudok egyelőre nyilatkozni. 

A Tanítanék Mozgalom az aktivistáival pénteken az egyik budapesti, nevezetesen a Belső-pesti Tankerületi Központ elé vonult, és „Ne lopj!” feliratokat ragasztottak az épület ajtajára. Mit remélnek ettől és a hasonló az akcióktól?

Elsősorban – ahogy már évek óta tesszük – fel akarjuk hívni a választópolgárok, a lakosság, az iskolások figyelmét arra, hogy itt valami nem úgy működik, ahogy kellene, és ebben sok hibás is van. Úgyhogy a felelősöket kéne végre megjelölni abból a szempontból, hogy kik azok, akik miatt úgy alakul a magyar oktatás helyzete, ahogy alakult. 

A Tanítanék írt egy nyílt levelet Pintér Sándornak is, és ehhez aláírásokat gyűjtenek. Hol tart ma az aláírásgyűjtés, és miért tartják fontosnak ezt a formát is?

Azt nem tudnám megmondani, hányan írták alá ezt a levelet. Ezt a formát azért választottuk, mert minden formában érdekeltek vagyunk Az elmúlt nyolc évben már minden formát kipróbáltunk. A legújabb, hogy Törley Katalin, a Tanítanék társalapítója európai parlamenti képviselőhelyre aspirál, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt európai parlamenti képviselőjelöltjeként. Mi pedig már térdelőrajtban várjuk, hogy hétvégén elkezdhessük gyűjteni az aláírásokat, támogatói nyilatkozatokat. Pécsen lesz a kampánynyitónk, hétvégén ott leszünk. Egyébként voltunk már nagyobb városokban, Szegeden és Miskolcon is. Mivel azonban erre, különösen az EP-választási kampányra nincs pénz, ezeket a támogatói mikroadományokból finanszíroztuk. Sajnos nem tudjuk az országot végigjárni, annyi pénzünk nincs. Én úgy gondolom, hogy egyébként az oktatási szervezetek már elég sok módszert kipróbáltak arra, hogy előrébb juttassák az oktatás ügyét, a tömegtájékoztatástól kezdve, egészen odáig, hogy nyomást gyakoroljunk a kormányra. Ez a Pintér Sándornak írt nyílt levél is ennek egy pontja. Lényegében azért ennek is az egyik oldala maga a tájékoztatás. Írni kell, mert vannak értelmes kérdések. Erre kétféle válasz lehetséges, az egyik az, ha a döntéshozótól egyáltalán van válasz, és akkor kiderülhet valami belőle, a másik, ha nem érkezik válasz. Az is egy jelzés a társadalom számára, hogy mennyire lekezelő is ez a hatalom, mennyire nem foglalkozik az emberek véleményével.  

Indítanak-e még más akciót?

Igen. Ilyen akció lesz a szerdai konferencia, amit a mi kezdeményezésünkre a Civil Közoktatási Platformmal közösen csinálunk. Erre az önkormányzati választáson induló képviselőjelölteket, illetve a polgármester-jelölteket várjuk. A rendezvényen arról fogunk beszélni, mit tehetnek jelen helyzetben az oktatásért az önkormányzatok. A részvételhez regisztrálni szükséges, melyet ezen a linken tehetnek meg. A konferencia Facebook-eseménye itt követhető. Volt egy elég nagy, féléves kutatásunk, 23 önkormányzattól információkat gyűjtöttünk össze, hogy mit tesznek az oktatásért. Ezeket csoportosítottuk, és ötletadóként ismertetni fogunk néhányat közülük. Csak példaként említem, teljesen ingyenesen megtehetik, hogy létrehoznak egy városi diákönkormányzatot, amelyet bevonnak bizonyos kérdések megtárgyalásába, egészen odáig, hogy van olyan önkormányzat, amelyik sztrájkalapot hozott létre a pedagógusainak, vagy szolgálati lakásokat biztosít. Utóbbiak már nyilván pénzbe kerülnek, de nagyon hosszú a lista. Én fogom elmondani, 20 perc alatt kellene, most ott tartok, hogy 40 percig tudom elmondani. Úgyhogy vagy gyorsabban beszélek, vagy nagyon sok mindent kényszerülök kihagyni. Az ötletek egyébként itt elérhetők. Szerintem elég sok mindenben tudnak segíteni helyben az oktatáson. 

Nyílt levél Pintér Sándornak 

A Tanítanék Mozgalom azt kérdezte a belügyminisztertől, tudott-e róla, hogy az egyik fővárosi tankerület gazdasági vezetője több tízmillió forint értékben gazdagodhatott a tankerületéhez tartozó gyerekek kárára? Válaszokat követelnek ez ügyben. 

Nyílt levelükben azt írják: „nincs rendben, hogy a kormány ellopja az adónkat és a saját meggazdagodására költi el, nem arra, amire mi adjuk: minőségi oktatásra, egészségügyre, közszolgáltatásokra!

Nincs rendben, hogy a közszolgáltatásokért nekünk még az adónkon túl is fizetnünk kell. Ha szeretnénk, hogy legyen kréta és WC papír az iskolákban, hogy a gyerekek szépen kifestett, nem omladozó tantermekben tanuljanak, hogy elmehessenek osztálykirándulásra, meglegyen minden toll, füzet, amire szükség van, komoly költségekkel kell számolnunk.

Eközben a hatalom a saját zsebét tömi pénzzel, luxusautókkal és ingatlanokkal! Vajon hányan vannak még a letartóztatott gazdasági vezetőn kívül? A rendőrség 28 tankerületnél razziázott, vajon milyen bizonyítékok kerülnek még elő?

Valljon színt Pintér Sándor! Válaszoljon arra a kérdésre: tudott-e arról, hogy az irányítása alá tartozó egyik tankerület gazdasági vezetője közbeszerzéseket manipulálhatott a saját gazdagodása érdekében?”

Majd arra biztatják az aktivistáikat, szimpatizánsaikat, írják alá a nyílt levelet, amit itt meg is tehetnek.

 

Forrás: hirklikk.hu