Pulai András: kormányváltás helyett őrségváltás lenne lehetséges

2024. március 29. 07:50 2024. márc. 29. 07:50

A választások előtti esélyekről, jelöltekről, pártok összefogásáról vagy vitáiról, a szavazók megszólításáról és a Magyar Péter-jelenségről beszélgetett a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Pulai Andrással, a Publicus Intézet vezetőjével Németh Péter.

A Publicus Intézetnél is egymást érik a közvélemény-kutatások, adatokat értékelnek, hol lesz közös lista, ki honnan vesz el szavazatot, melyik párt hány mandátumra számíthat az Európai Parlamenti választásokon. Pulai András szerint jelenleg igen turbulens időszakot élünk, nehéz az egyértelmű helyzetértékelés.

A fővárosban Karácsony Gergely lefedi a szavazóréteg felét, a másik feléért megy a harc. A Fidesznek azonban nincs igazán jó jelöltje. Vitézyről gondolkozott a kormánypárt, de végül a vezetők kiálltak mögüle. Úgy döntöttek, hogy Vitézy nem opció a Fidesz számára, olyanra van szükségük, aki könnyedén feláldozható, ha bukik, akkor sem történik semmi. Erre tökéletesen alkalmas személy Szentkirályi Alexandra. Vitézy szerepe annyi, hogy minél többet le tudjon faragni Karácsonyból. A Fidesz olyan helyzetet igyekszik teremteni, hogy maximalizálja a Karácsonynak okozható szavazatvesztést. 

Fontos azonban, hogy bár Vitézy „hivatalosan” egy civil szervezet és az LMP jelöltje, indulása nem független a Fidesztől, hiszen államtitkár, BKK vezető, múzeumigazgató volt, rokoni kapcsolatban áll az Orbán családdal és később sem szakított a Fidesszel látványosan.

A többi pártnál sok a megválaszolatlan kérdés, még nem látni, ki honnan vesz el szavazatokat, a jelöltek hogyan fedik le az igényt. 

Az EP-választásnál az MSZP-DK-Párbeszéd megállapodott a közös listában, ha nem alakulnak ki ilyen tömbösödések, akkor a Fidesz 13-14 mandátummal fog nyerni, de kérdés például, hogy a Momentum egyáltalán bejut-e a parlamentbe. 

Az LMP külön történet, a párt nehéz helyzetbe navigálta magát, a saját jövőjével játszik, az ellenzéki léte forog kockán. Vitézy identitása erősebb, mint az LMP-nek, Ungár fölött pedig állandóan ott lebeg a konspiráció lehetősége, ennek árnyéka folyamatosan rávetül. 

A Kétfarkú az ellenzékkel elégedetlen választókat gyűjti, akkor szavaznak rájuk, ha az ellenzék nem fog össze. 

Bizonyos jelekből úgy tűnik, hogy az ellenzéki oldalon elindult egy összefogósdi, kérdés, hogyan tud ebbe bekavarni Magyar Péter? Egyáltalán Magyar elindul-e az EP-választáson, ő rákerül-e valamelyik ellenzéki párt listájára, vagy saját szervezet élén indulna. Esetében a lufi kipukkadhat vagy szállhat tovább. Pulai szerint Magyar Péter most érheti el a csúcspontját, kérdés, van-e még lapja. Nem világos, hogy kihez akar szólni, hiszen az ellenzéki baloldali szavazókban nagy a várakozás, Magyar azonban saját bevallása szerint jobboldali konzervatív, de a nem fideszes bázisba is kapaszkodna. 

A mérések azt mutatják, hogy akik csalódtak a széteső ellenzéki halmazban, azok bizonytalanok. Az influenszerek, akik az egész rendszerrel, a hatalmi struktúrákkal elégedetlenek, még nem csatornázhatók be sehova. Nyitottak az új opciókra, kíváncsiak, de megfontolják a döntést, a baloldaliak pedig óvatos távolságtartással figyelik az eseményeket. 

Érdekesség, hogy Magyar Péter óvatosan bánik Orbán Viktorral, őt direktben nem támadja, csak a környezetét. Az elemző úgy véli, hogy ha bukna is a kormány, utána inkább őrségváltás, mint kormányváltás lehetséges. 

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu