Bűncselekmény a Mecsekerdő Zrt-nél?

2016. augusztus 1. 15:04 2016. aug. 1. 15:04

Bűncselekményeket tárt fel hat állami gazdaságnál, köztük a Mecsekerdőnél a KEHI a Népszabadság szerint. Feljelentést tettek.

A Népszabadság tudta meg: bűncselekményeket tárt fel hat állami vállalatnál a Miniszterelnökség felügyelte ellenőrzési szervezet, a Kehi. A kár elérheti a másfél milliárd forintot az erdészeteknél, az ügyben a baranyai Mecsekerdő Zrt. is érintett.

Többek között lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a múlt héten az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ­(Kehi) – tudta meg a Népszabadság.

Lázár János tavaly októberben emlékezetes kirohanással hívta fel a figyelmet a problémákra. („Nem csinálja a magyar állam. Miért? Mert nem tudott gazdálkodni. Mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket. Kinek kell ez a világ?”)

Ezt követően derült ki: az erdészetek a feladataik egy jelentős részét kiszervezték, a vállalkozókat versenyeztetés nélkül bízták meg, az árakat pedig nem a piaci viszonyok határozták meg. Négy évvel ezelőtt a Zalaerdő például 406 milliós prémiumot fizetett ki egy vállalkozónak csak azért, mert időre elvégezte a munkát, holott ez szerződésbe foglalt kötelessége volt.

A Népszabadság megtudta azt is: „hét állami erdőtársaság vezetője kétszer annyit keres, mint Orbán Viktor, a cégvezérek többségénél átlépik a miniszterelnök által 2010-ben meghatározott kétmilliós fizetési plafont”.

A visszaélések feltárása után Lázár elrendelte mind a 22 erdőgazdaság átvilágítását, továbbá a Kehi folytatta a Bakonyerdő Zrt.-nél, az Egererdő Zrt.-nél, a Mecsekerdő Zrt.-nél, a ­SEFAG Zrt.-nél, a VERGA Zrt.-nél és a Zalaerdő Zrt.-nél végzett vizsgálatot is kiterjesztve a 2014-es évre, sőt a tavalyi és az idei évre vonatkozóan is tettek megállapításokat. A nol.hu információi szerint mostanra elkészült a hat gazdaság átvilágításáról szóló részletes vizsgálat, és a feljelentésről már tájékoztatták a kormány több tagját is.

A másik 16 erdészet vizsgálata még folyamatban van, de úgy tudni, a Kehi ott is komoly problémákat észlelt. Tizenkét gazdaságnál az Állami Számvevőszék is vizsgálódott, az átvilágítás eredményét tavaly novemberben mutatták be. Az ÁSZ szerint sorozatos, rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel – írja a Népszabadság.

Amikor tavaly ősszel kipattant a botrány, a vizsgálatban érintett hat erdészet, köztük a pécsi központú Mecsekerdő az alábbi szűkszavú, de vehemens közleményt adta ki:

„Tiltakozunk az állami erdővagyont kezelő társaságokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent súlyos vádakkal szemben. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal anyagát nem ismerjük, annak tartalmába nem volt lehetőségünk betekinteni, kérjük, bocsájtsák azt rendelkezésünkre. A médiában megjelent vádakat aljas támadásnak tekintjük és alaptalannak tartjuk. Visszautasítjuk ezeket a rágalmakat.”

Az ügyben kérdéseinkkel a Mecsekerdő Zrt-hez fordulunk.