Nagy: Kisebb mamutokra esik szét az oktatás

2016. november 24. 07:28 2016. nov. 24. 07:28

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kemény kritikákkal illette az oktatási tárgyú törvények módosítását. Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, a szakszervezet választmányi tagja szerint az államosítástól még egy intézménynek sem lett jobb.

Az alapfokú művészetoktatásban például a PDSZ szerint a minimális létszám emelésének egyenes következménye lehet a minőség prognosztizálható romlása, a csoportok számának csökkenése, s ennek következményeként létszámcsökkenés, pedagógus elbocsájtás, s végső soron az adott intézmény megszűnése, a képzés ellehetetlenülése.

A nevelést, oktatást közvetlen segítő, nem pedagógus végzettséggel rendelkező munkavállalók bérének kérdésében nem látszik elmozdulás és nem foglalkozik a tervezet az ügyviteli és kisegítő alkalmazottak illetményével sem.

„Nincs változás a tanulók intézményben történő tartózkodása idejének meghatározásában sem. Az előterjesztő láthatóan nem érti (rosszabb esetben, nem akarja érteni) azokat a szülőktől és szakmai szervezetektől érkező visszajelzéseket, hogy a tanulók érdekét az szolgálná igazán, ha a délutáni benn tartózkodás kötelmét kötelezettségét megszüntetve, valóban hasznos szakkörök, sportkörök, iskolai programok kínálatából lehetne választani” – így a szakszervezet.

Továbbra is hiányzik a PDSZ szerint a módosításból „a gyermekek mindenek felett álló jogának” rögzítése, s nem látják jelét a tankötelezettségi korhatár 18 évre való emelésének sem.

- A tankerületi központok kialakításával pont nem történt semmi, ami az intézményi önállóság irányába mutatna – mondta lapunknak Nagy Erzsébet.

- Az önkormányzatoktól elvették a működtetés jogát, mondván, ez a kettős megoldás, az állami fenntartás és önkormányzati működtetés nem vált be. Igen ám, csakhogy voltak tisztán állam által fenntartott intézmények is, amelyeknek szintén nem lett attól jobb, hogy az állam átvette őket, viszont rosszabb lett mindenkinek, mert ahol a döntéshozó távol van az érintettektől, ott nem tudnak jó döntések születni, meg attól nem lesz több a pénz, hogy az állam kezeli. Kevesebb viszont lesz, mert fenn kell tartani egy mamutot, ami most a tankerületi központok létrejöttével több kisebb mamuttá esik szét.