Megkétszereződött a feketén bekötött kazánok száma

2017. március 11. 13:32 2017. márc. 11. 13:32

Megkétszereződött a hagyományos típusú kazánok feketén történő bekötése utáni igény, mióta tavaly nyár óta tilos ezeket használni. Most újabb támogatási program indul a lakosságnak az új típusú kondenzációs kazánok beszerelését megkönnyítendő.

Ismét lehet fűtéskorszerűsítésre pályázni, a lakóépületek és társasházak összesen 3,5 milliárd vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak majd az Otthon melege programban.

A program "célja, hogy a beruházások révén kimutathatóan csökkenjen az érintett fűtési rendszerek szén-dioxid-kibocsátása és az épület energiafelhasználása. A pénz felhasználható a járulékos munkálatokra, például a kémény átépítésére is. Egy igénylő legfeljebb 700 ezer forintot kaphat, amiből a projekt maximum 40 százaléka fedezhető. A támogatás a kiírás szerint főleg új kondenzációs kazán vagy gázkonvektor vásárlására és telepítésére használható" - olvasható a Világgazdaság cikkében.

A lapnak nyilatkozó Szilágyi László (Merkapt Zrt.) szerint ugyanakkor a keret nem akkora, hogy a kazáncserét elvigye a fehérgazdaság felé.

Szilágyi ugyanis úgy látja, mióta tavaly július elseje óta tilos a régi típusú "kéménybe köthető, nyílt égésterű, azaz hagyományos kazánokat használatba venniük a háztartásoknak, mégsem szorultak ki a piacról az ilyen berendezések, sőt megkétszereződött a feketén történő telepítésük iránt a kereslet. Emögött az állhat, hogy egy hagyományos kazán körülbelül a felébe kerül annak, mint egy legalább 86 százalékos hatásfokú kondenzációs, a feketemunkán nincs áfa, és nem szerzik be hozzá az engedélyeket sem. Ráadásul a támogatott projektnél magasabb a kivitelezés költsége is. Összességében a feketeprojekt sokkal olcsóbb a szabályosnál, még akkor is, ha az utóbbi költségeit a támogatás csökkenti."

A szakértő hozzátette, ha egyszerűbb lenne a pályázati rendszer, akkor sokkal jobban fehéredhetne a gazdaság ezen ága. Jelenleg ugyanis bonyolult a papírmunkája a pályázatnak, amely elrettentheti az egyszeri érdeklődőket.

A 3,5 milliárdos keretösszeg közel egyharmada, 1,1 milliárd forint a közép-magyarországi régióra jut (benne Budapesttel), a régiók a helyi épületszámok alapján oszthatják el a támogatást.